Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон01212019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ В Карлово отдадоха почит към загиналите воини във Ирак
Петък, 22 Декември 2017 14:03

В Карлово отдадоха почит към загиналите воини във Ирак Избрана

Оценете
(1 глас)
 
Не сме зарбавили момчетата, които загинаха по време на операциите на многонационалните сили в Ирак в периода  2003 -2008 година,чест и уважение към всичко, което направиха тези момчета. Помним кървавата Коледа от 27 декември 2003 година, както и трагичните събития от 2005 година, това заяви бригаден ген. Пламен Йорданов, командир на 61-ва Стрямска бригада пред "Марица" по време на ритуала-панихида. Възпоминанието се състоя пред паметника на жертвите на тероризма в Карлово. В него участваха  военнослужещи от най-голямото съединение на Сухопътни войски, близките на загиналите, офицери и сержанти от запаса и резерва. В ритула участваха ръководството на община Карлово начело с кмета д-р Емил Кабаиванов, заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков и началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.  Те произнесоха слова в памет на загиналите.
 
За целия период на нашето участие в операциите на многонационалните сили в Ирак - от 2003 г. до 2008 г., Република България участва с 11 контингента. В тези операции бяха дадени 13 свидни жертви на български воини: майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Иван Инджов, Антон Петров, Свилен Киров,  Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Марин Милев, Цветан Камов и Паун Георгиев.
 
В момента български военнослужещи изпълняват мисии зад граница. Ситуацията в Афганистан е сложна. По време на големите християнски празници атаките срещу нашите бази  стават по-чести и ожесточени, припомни ген. Андрей Боцев. Той заяви, че са взети всички необходими мерки за сигурността на българските военнослужещи там.  Началникът на отбраната и министърът на отбраната Красимир Каракачанов  са осъществили видео конферетна връзка с всички командири на българските мисии зад граници, за да се запознаят с обстановката там преди Коледи и да пожелаят на военнослужещите спокойни и весели празници, заяви ген. Адрей Боцев.
 
 
Прочетена 1810 пъти