Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон07152024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ В. Ненчева, народен представител в 48-ото НС: Първата ми отговорност е грижата за хората в пострадалите от бедствието карловски села
Петък, 28 Октомври 2022 22:06

В. Ненчева, народен представител в 48-ото НС: Първата ми отговорност е грижата за хората в пострадалите от бедствието карловски села Избрана

Оценете
(1 глас)

Първата ми отговорност като народен представител в 48-ото Народно събрание от Пловдив област е грижата за хората в пострадалите от бедствието карловски села. Зададох въпрос към министъра на МРРБ и взех участие в изслушването на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в Народното събрание във връзка с дейността по възстановяване на щетите от наводненията.

Категорична съм, че трябва да направим всичко възможно, така че пострадалите от наводненията хора да усетят грижата ни за тях. Призовах за по-бърза работа, така че да има резултат за хората за наближаващите зимни месеци

Бедствието ни връхлетя и хората в Подбалкана – Богдан, Каравелово и Слатина, в частност Войнягово и Розино, и малко преди това професионалната гимназия „Христо Смирненски“ и част от един от кварталите в Карлово, за съжаление, продължават да живеят в условията от последиците на този ад. 

Призовах народните представители и вътрешния министър да си направят необходимите изводи от изслушването, така че работата по възстановяване на щетите да бъде по-продуктивна и в по-бързи срокове, така че да има резултат за хората за близките зимни студени месеци.

????Факт е, че в първите седмици имаше изключително тежка и трудна взаимовръзка между институциите. В първите две седмици доброволческият труд, солидарността между хората, даренията на вода, храна и стоки от първа необходимост, всъщност компенсираха работата на институциите. И това успя да съвземе до известна степен хората в този много тежък момент, в който те не знаеха как да реагират.

????Обърнах внимание, че са създадени сметки, по които хората искаха да направят своите дарения, но остава неясна връзката на Междуведомствената комисия с хората, които отговарят за тях и начинът, по който средствата се разходват.

????Трябва да се погледнат и устройствените планове на трите села. Мнението на хората е, че тогава когато се дават средства за ремонт на къщи, които стоят под угрозата бедствието да се повтори и отново да се налагат същите действия, дали не е по-добър варианта за размисъл върху устройствените планове на пострадалите населени места.

????Отчетох, че МВР си върши работата по предотвратяване на мародерства.

????Очакваме с нетърпение заседанието на Междуведомствената комисия. Нека да има по-координирани действия, нека да има и прозрачна и ясна информация. Потърпевшите села са само три. Ние наистина трябва да направим всичко възможно, за да усетят хората грижата ни за тях.

Отправих въпрос за регистъра на щетите в обществените и лични сгради и за компенсациите, които държавата ще изплати. Министър Демерджиев увери, че се прави всичко възможно щетите по частните домове да бъдат обезщетени, както и че се помага на хората да съберат нужната документация, като тя ще бъде разгледат приоритетно в Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане.

Веска Ненчева, народен представител в 48-ото Народно събрание

Прочетена 392 пъти