Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет09292023

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Възстановено е електрозахранването в пострадалите от наводнението карловски села
Вторник, 13 Септември 2022 10:01

Възстановено е електрозахранването в пострадалите от наводнението карловски села Избрана

Оценете
(1 глас)

Над 92 единици разнообразна строителна техника почиства вчера речните корита, улиците и частните дворове в засегнатите от наводненията карловски села Богдан, Каравелово и Слатина. За справяне с пораженията бяха мобилизирани 36 камиона, 16 колесни комбинирани багера, 4 булдозера, 3 фадроми, 10 верижни багера, 4 щипки, 6 резачки, 10 бобката и др. По-голяма част от техниката е осигурена от Община Карлово. Кризисният щаб призовава собствениците на едра, средна и малогабаритна техника да се свържат с Общината, тъй като се нуждае от допълнителни мощности в разчистването.

Очаквано броят на доброволците вчера бе значително намалял в сравнение с почивните дни. На терен неизменно бяха 101 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада. Работата на екипите бе координирана от 14 души от общинската администрация. В края на седмицата се очаква в пострадалите села отново да пристигнат голям брой доброволци, като в петък ще има масирано присъствие на доброволци от различни държавни и общински институции – над 800 човека.

Продължава разчистването на речните корита. В с. Слатина речното корито вече е 1,5 метра под нивото на улицата. В с. Богдан нивото е свалено на 2 метра под нивото на улицата, но изкопните работи продължават, тъй като има още наноси. Укрепват се изградените 4-метрови диги, които ограждат реките.

Електрозахранването във всички села е възстановено. До края на седмицата всяко от населените места ще бъде посетено от електротехници, които да опишат състоянието на инсталацията за улично осветление, за да може и то да бъде възстановено. Водоснабдяването е възстановено частично, като за съжаление с. Богдан е изцяло без вода. Работи се по изграждане на временни водопроводни връзки, тъй като старата мрежа е почти изцяло разрушена.

Водата в цялата община Карлово продължава да е негодна за пиене и готвене. Препоръчва се употребата й само за битови нужди. При отпадане на забраната от РЗИ, Кризисният щаб ще уведоми своевременно населението.

От днес започва и доброволно безплатно ваксиниране срещу тетанус в селата Богдан, Каравелово и Слатина. Община Карлово е осигурила 200 ваксини „Тетатокс“, които ще бъдат поставяни на желаещите в медицинските пунктове на населените места. Ваксината е безвредна и е ефективна 6 месеца след поставянето й. Лекари съветват хората да се имунизират, тъй като тинята, замърсяванията и умрелите животни са предпоставка за развитие на зарази. При нужда общината има готовност да осигури допълнителни количества от ваксините.

Десети ден продължава и дезинфекцията на засегнатите от наводнението населени места. Екипи на община Карлово пръскат с дезинфектант улиците и частните домове, на населението се раздават и разтворими таблетки от препарата за битова дезинфекция „Табидез 56“.

Продължава също работата по откриване и безопасно премахване на труповете на загиналите в наводнението селскостопански и домашни животни. До момента екипи на специалисти от община Карлово и лекари от БАБХ са открили и загробили в трупни ями 4 крави, 14 овце, 4 кучета, 22 заека и 55 кокошки. Работата на екипите продължава, като те са готови да се отзоват своевременно на всеки подаден сигнал.

Кризисният щаб благодари на всички, които се включиха в работата във вчерашния ден. Призоваваме доброволци от цялата страна да се свържат с нас и да вземат участие дейностите по възстановяване на засегнатите села.

Благодарим и на дарителите, които подпомагат усилията на Община Карлово да се справи с бедствието.

Банкова сметка за дарения:

IBAN: BG81FINV91508416025382    

BIC FINVBGSF  

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6

Титуляр: Община Карлово

Код за вид плащане – 44 51 00

 

Председател на Кризисния щаб и кмет на Община Карлово

Д-р Емил Кабаиванов

Прочетена 486 пъти