Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Съб05302020

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Веска Ненчева: Грижата за малките розопроизводители трябва да бъде осъзнат ангажимент на държавата
Събота, 18 Май 2019 17:26

Веска Ненчева: Грижата за малките розопроизводители трябва да бъде осъзнат ангажимент на държавата Избрана

Оценете
(1 глас)
„България има уникален продукт на признато световно ниво - българското розово масло, което столетия вече слави страната ни. Държавата трябва да играе роля в търсене на пазари, обучаване на кадри и улесняване правилата за наемен труд.” Това коментира Момчил Неков, кандидат за член на Европейския парламент от "БСП за България" в град Карлово на празника на розата.
 
По думите му цената, на която се изкупува розовият цвят, трябва да е справедлива и да дава стимул на хората в региона да продължат да отглеждат роза у нас. “Законът за розата е задължителна стъпка, но не трябва да се използва за натиск към най-малките. По-малко бюрокрация и изисквания, които да са съразмерни и справедливи за производителите и преработвателите. Само така може да се гарантира, че ще има суровина и работна ръка. Държавата трябва да създава условия за развитие, а не само изисквания за производителите и преработвателите” допълни още Момчил Неков.
 
Българското розово масло е продукт със защитено географско означение, признат в целия Европейски съюз от 2014 г. “След проведени срещи в Главна дирекция “Земеделие” към Европейската комисия, се радвам, че успях да защитя включването на българското розово масло в международното споразумение с Китай. Това е важно, защото освен видимост, дава и защита от имитация на уникалния ни продукт на този огромен пазар”, сподели Момчил Неков пред присъстващите производители на продукти от българска роза.
 
„Грижата за малките розопроизводители трябва да бъде осъзнат ангажимент на държавата. Хората от населените места в община Карлово разчитат на доходите от ежегодния тежък труд, който полагат за своите малките градини с розови насаждения. Държавата е длъжна да балансира присъствието на пазара както на големите, така и на малките, а не да създава изкуствени конфликти между тях. Малките розопроизводители съхраняват векония поминък в района и въпросът би могъл да има демографски отзвук. Необгрижването на държавата може да доведе до още повече демографски проблеми в региона”, коментира Веска Ненчева, народен представител от ПГ на "БСП за България", която също взе участие в честванията по случай празника на розата в Карлово.
 
bsp.bg
Прочетена 856 пъти