Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон01252021

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Веска Ненчева с коментар по темата за Ковид -19 и управлението на болницата в Карлово
Понеделник, 30 Ноември 2020 18:52

Веска Ненчева с коментар по темата за Ковид -19 и управлението на болницата в Карлово Избрана

Оценете
(1 глас)

"Кризата с Ковид 19 с още по-голяма степен извади на показ, царящия хаос в здравната система.

Голяма част от общинските болници са в окаяно състояние, вече не само от гледна точка на материална база, а от липсата на лекари, медицински сестри и санитари. За това народните представители от БСП алармираме многократно от парламентарната трибуна.

В началото на Ковид кризата повечето общински болници сами намериха спасението си, чрез дарения на дезинфектанти, предпазни маски, апаратура, направени от хора, живеещи в съответните общини. МБАЛ „ Д-р Киро Попов“ гр. Карлово не беше изключение. Адекватна и бърза подкрепа от държавата липсваше за пореден път. Веднага след въвеждане на извънредното положение, зададохме въпрос към министъра на здравеопазването, тогава г-н Ананиев:  С какви средства МЗ обезпечи конкретно болницата в Карлово, като единствена определена, извън гр. Пловдив и какви мерки предприе МЗ в помощ на МБАЛ“ Д-Р Киро Попов“ Тогава, към 27 март 2020г. от отговор на министъра на здравеопазването разбираме, че за МБАЛ „ Д- р Киро Попов“ Карлово са доставени

1500бр. хирургични маски, 20бр. респираторни маски, 1 000бр. защитни очила, 200бр. предпазни гащеризони, 27 800 бр. ръкавици, 40 бр. предпазни щитове за очи, 2 500бр. калцуни, както и ЗАБЕЛЕЖЕТЕ разкриване на дарителска сметка за подпомагане на лечебните заведения за лечение на пациенти с Ковид 19.

Няколко месеца по-късно ни връхлита втората вълна на пандемията, с още по-големи размери. Днес, отново се налага да се връщаме на същите въпроси, защото проблемите се множат, губят се човешки животи, а управляващите не съумяват да намерят решение.

Зададохме въпроса още на 10 ноември. От тогава се случиха доста събития. Да знаем, че болницата е общинска, за това не бихме желали да коментирате какво е свършила или не е свършила местната власт. Тя също ще даде своите отговори, но на друго място и по друго време. Прехвърлянето на топката с отговорностите няма да помогне нито на пациентите от района, нито на лекарите, медицинските сестри и санитарите.

Въпросите са: 

Имат ли общинските болници готовност с материална база и здравен персонал за поемане на натоварването от втората вълна на здравната криза и в какво се изразява тази готовност?

С какво Министерство на здравеопазването подпомага дейността на малобройния персонал в Инфекциозно отделение на общинската болница в Карлово и новооткритото Ковид отделение в болницата?

 

Веска Ненчева

народен представител в 44-то

Народно събрание

Прочетена 197 пъти