Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря07152020

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Виктор Комбов: НМ „Васил Левски“ и другите исторически обекти в град Карлово са в основата на културния живот
Неделя, 19 Май 2019 13:19

Виктор Комбов: НМ „Васил Левски“ и другите исторически обекти в град Карлово са в основата на културния живот Избрана

Оценете
(6 гласа)
За 15-та поредна година в България отбелязахме Европейската нощ на музеите. Интересни програми и експозиции бяха представени в много от музеите в страната. Как премина нощта на музеите в град Карлово, за читателите на Karlovo-News разказва Виктор Комбов, уредник на Национален музей „Васил Левски“ град Карлово. 
 
 
 
- Какво е мястото на музея в културния живот на Карлово, г-н Комбов?
 
 - Музеят на Апостола е един от символите на подбалканския град. Почти всеки един българин свързва Карлово с родната къща на Левски. Именно заради това потокът от туристи при нас не стихва през цялата година. Смятам, че нашият музей и другите исторически обекти в града са в основата на културния живот в Карлово.
 
- Г-н Камбов, говорите с такава жар за музея, как се насочихте към тази професия?
 
- Още от ученическите ми години си мечтаех да стана историк. Това ме провокира да запиша специалност „История“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, след което да си търся работа в тази сфера. За мое щастие се реализирах в една от най-авторитетните институции, свързани с нашата професия - Национален музей "Васил Левски". Отначало започнах работа като екскурзовод. Сега вече съм уредник. И да, харесвам си работата.  
 
- На 18 май, отбелязахме поредното издание на Международния ден на музеите. На същата дата се осъществява и Европейската нощ на музеите. В тази инициатива участват над 300 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят. Има ли интерес от карловци и гости на града към това събитие? И какво беше любопитното, което представихте? 
 
- Нашият музей винаги е отбелязвал Международния ден на музеите и се е включвал в инициативата „Нощ в музея“. Тази година програмата ни беше различна от предходните. Този път гостите имаха възможност да се насладят на фотоизложбата на Славчо Славчев за Старо Карлово, да гледат документално кино за Левски и да участват в специалната ни интерактивна игра с въпроси. Радвахме се на голям брой желаещи да се включат в програмата ни. Немалко млади семейства си отидоха с наградите, които раздавахме за добро представяне в играта. А понеже тази година Международният ден на музеите съвпадна с Празника на розата посетителите в музея бяха изключително много. Ученически групи, семейства, чужденци - толкова много усмихнати лица преминаха през претъпканите ни зали. Един от тях бе и министърът на културата Боил Банов. 
 
- Kaĸви инициaтиви пpeдпpиeмaтe зa пpивличaнe нa пo -гoлям бpoй пoceтитeли тaзи гoдинa? Paвнocмeтĸaтa Bи cлeд Hoщтa нa мyзeя?
 
- За привличане на повече туристи разчитаме на активността ни в медийното пространство, социалните мрежи, на доволните от нас туроператори и на образователните програми, по които в музея се провеждат извънкласни уроци с редица училища от Карлово и други градове.
 
 
- Както Вие, сам споменахте музеят се радва на доста разнообразна публика включително и чужденци. Спомняте ли си нещо интересно от техните коментари?
 
- Понеже в музея сме подготвени да дадем информация на няколко различни езика, чуждестранните туристи успяват да научат за вълнуващата биография на Васил Левски и за времето, в което той е живял. Коментарите са най-вече в насока, че този велик българин трябва да се популяризира повече в световен мащаб.
 
- Какво от съвремието искате да съхраните за бъдещите поколения?
 
- Това, което искам да предадем на бъдещите поколения е желанието, с което работим за постигане на резултати - както в работата с посетители, така и в научноизследователската работа за намиране на нова информация за историята ни.
 
Прочетена 793 пъти