Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря08122020

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Яна Златанова е носител на тазгодишната поименна стипендия „Братя Евлоги и Христо Георгиеви” на СУ
Понеделник, 25 Ноември 2019 18:47

Яна Златанова е носител на тазгодишната поименна стипендия „Братя Евлоги и Христо Георгиеви” на СУ Избрана

Оценете
(1 глас)
Автор на снимката Веска Ненчева Автор на снимката Веска Ненчева

Днес Софийският университет „Св. Климент Охридски” отбелязва своя патронен празник с академично тържество.

 В рамките на церемонията беше връчена и Годишната стипендия на името на братя Евлоги и Христо Георгиеви за студент от Карлово на Яна Златанова. Яна е трети курс в университета на факултета по класически и нови технологии със специалност – скандинавистика.

На 25 ноември Българската православна църква почита паметта на Св. Климент Охридски – български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Той е един от учениците на светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската писменост и покровители на Европа. След смъртта на св. Методий през 885 г., св. Климент е прогонен от Моравия с други ученици и идва в България. Цар Борис І ги приема и им възлага обучението на свещеници на старобългарски език. Климент основава просветна школа в Охрид, смятана за първия славянски университет. В нея за седем години обучава близо 3500 ученици. По-късно, при цар Симеон, е ръкоположен за епископ. Свети Климент Охридски е автор на забележителни за времето си съчинения: жития, похвални слова, химни. Известен е и с преводаческата си дейност. Светията умира на 27 юли 916 г. в Охрид и е погребан в манастирската църква „Св. Пантелеймон“.

 

 

Прочетена 677 пъти