Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед05262019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Закриването на митническо бюро Карлово ще доведе до сериозни негативни последици за икономиката на региона
Вторник, 20 Ноември 2018 13:19

Закриването на митническо бюро Карлово ще доведе до сериозни негативни последици за икономиката на региона Избрана

Оценете
(1 глас)

Като кмет на община Карлово изказвам своето несъгласие от намерението на Агенция „Митници“ да закрие митническо бюро Карлово, както и несъгласието  и опасението на всички фирми от общината, опериращи на  неговата територия. Това заяви кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов в писмо до министъра на финансите Владислав Горанов по повод предстоящото през 2019 година преструктуриране на Агенция „Митници“. В него е  предвидено закриването на митническо бюро Карлово.  Кметът на общината  проведе среща на 19.11.2018 г. с 15 от най-големите фирмите, които ползват услугите на митническо бюро Карлово.

Изпратено бе писмо и до директора на Агенция „Митници“ Георги Костов, председателя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова, народните представители от 17 многомандатен район Пловдив - област и областния управител на област Пловдив Здравко Димитров.

Районът, който митническо бюро Карлово обслужва, е на територията на четири общини – Карлово, Хисар, Сопот и Калояново, като негови клиенти са над 50 фирми и физически лица. Структуроопределящото предприятие „ВМЗ“ ЕАД, което произвежда стоки, свързани с отбраната и българската оръжейна индустрия, също е сред тях. На територията на община Карлово развиват производство над 20 чуждестранни и български фирми, като едни от най-големите лагерни фирми в България оперират в митническо бюро Карлово.

В община Карлово съществува засилен интерес от големи инвестиционни компании както от Европа, така и от Китай. Този интерес е свързан с местоположението на града, транспортните връзки, Индустриална зона Карлово и митническото бюро. Закриването на митническо бюро Карлово би било нерентабилно и за Агенция „Митници“, обяснява д-р Емил Кабаиванов.

Закриването на митницата в Карлово би довело до негативни последици за икономиката и инвестициите в целия регион на север от Пловдив, до напрежение сред фирмите и гражданите и риск то да прерасне в непредвидими форми на протест.

 

Пресцентър

Община Карлово

Тел: 0335/ 54 598

 

Прочетена 383 пъти