Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед01202019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Започна спешен авариен ремонт на покрива на Куршум джамия
Вторник, 24 Април 2018 13:51

Започна спешен авариен ремонт на покрива на Куршум джамия Избрана

Оценете
(1 глас)
 Започна спешен авариен ремонт на покрива на Куршум джамия в Карлово. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив зам.- кметът на Карлово Стойо Карагенски. „Дървената част е изгнила от течове и не може да поддържа керемидите. "Започнаха да падат”, каза Карагенски. По думите му храмът се намира в центъра на града, има опасност от срутване, от което може да пострадат граждани. „В случая това е публично общинска собственост и ние имаме задължението да си я поддържаме”, каза още Карагенски. Средствата за ремонта са отделени от бюджета на община Карлово. Изпратено е и писмо до Министерството на културата, тъй като това е паметник на културата.
Стойо Карагенски припомни, че община Карлово настоява този паметник на културата с местно значение да се превърне в паметник на културата с национално значение. „Още през месец юни 2017 години сме изпратили писмо до Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, с което настояваме да се промени статута на Куршум джамия в паметник на културата от национално значение, но още никой не го е придвижил”, каза Карагенски.
Общината има готовност да започне да изготвя проект за Куршум джамия като културен център, в който да бъде представена богатата история на региона, да бъдат показани и ценни археологически находки, открити в Стремската долина при археологически проучвания. Такъв проект може да получи финансиране по европейски или национални програми само, ако е паметник на културата от национално значение, смятат от община Карлово.
Прочетена 347 пъти