Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря09282022

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ 10 виртуални обиколки на едни от най-известните забележителности в света
Сряда, 01 Април 2020 14:22

10 виртуални обиколки на едни от най-известните забележителности в света Избрана

Оценете
(6 гласа)
Заедно с коронавируса се променя и светът ни. Засега възможността да пътуваме не е на дневен ред - заедно със свободния досег с културата и изкуството. За съжаление едни от най-посещаваните места по света са затворени. Но такова е положението и трябва да се съобразим с него, отговорни пред себе си и пред другите.
 
И въпреки че нищо не би могло да замени това да стоиш на сантиметри от произведението или артефакта в неговата материална форма, съвременните технологии ни дават шанс, който човекът от миналите епохи в карантинни условия никога не е получавал.
 
 Aĸo ce чyдитe ĸaĸвo дa вĸлючитe в cпиcъĸa cи cъc зaбeлeжитeлнocтитe, ĸoитo тpябвa дa видитe пpeз живoтa cи, вдъхновени от вестник Гардиън, ви каним на една виртуална разходка с едни от най-известните 10 забележителности на планетата. 
 
              Мачу Пикчу, Перу 
Мачу Пикчу (на кечуа: Machu Pikchu, буквален превод „Стар връх“) е съвременното име на архитектурен комплекс в южната част на днешно Перу, построен от инките през 15 век. Той влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1983 г.
 
Дворците, храмовете и домовете са на 2 430 м. надморска височина в Андите. Наричан е още „Изгубеният град на инките“. Създаден е като свещена планинска резиденция на великия владетел на инките Пачакути век преди неговата империя да падне, тоест приблизително към 1440 г., и е функционирал до 1532 г., когато испанците нахлуват в територията на империята. През 1532 г. всичките му жители тайнствено изчезват. Въпреки че мястото е известно на местните, то остава неизвестно за испанците през колониалния период, както и за останалия свят, докато американският историк Хайръм Бингам III не го популяризира през 1911 г.
Поредица от 360-градусови изображения във виртуалната обиколка на YouVisit изследват различни области на сайта. Обиколката включва и пътеводител с информация за архитектурата, историята и местните алпаки. За да видите птичи поглед се насочете към Air Pano за зашеметяващи интерактивни изображения, включително от върха на планината Мачу Пикчу.
 
 
Статуята на Христос Спасителя, Рио де Жанейро, Бразилия 
 
Статуята на Христос Спасителя (на португалски: Cristo Redentor), посветена на Иисус Христос, е сред основните забележителности в Рио де Жанейро, Бразилия.
 
Висока е 39,6 м. (заедно с 9,5 м. пиедестал), широка 53 м., тежи 1000 тона. Изградена е от железобетон и е облицована със стеатит (талкохлорит), устойчив на външни въздействия. Построена е в периода 1922 – 1931 г. Разположена е на високия 710 м. хълм Корковадо в предградията на града. Допълнителната височина на хълма превръща този съвременен колос в символ на християнството и главна забележителност на Рио де Жанейро и Бразилия.
 
Статуята тържествено е открита за посетители на 12 октомври 1931 г.
 
На 7 юли 2007 г. в Лисабон статуята е включена в списъка на Новите седем чудеса на света в проекта на швейцарската фондация New7 Wonders Foundation.
 
 Както при някои други записи в този списък, и тази обиколка в Google Arts and Culture използва технологията Street View, за да позволи на посетителите да „обикалят” сайта. Докато слънцето залязва зад мъгливи облаци, гледката от края на пешеходната пътека гледа към целия град, включително плажовете Ипанема и Копакабана и планината Sugarloaf Mountain, която е джудже от тази голяма височина. Или го проверете в различно време на деня, с тези 360-градусови снимки отгоре.
 
 
          Пирамидите в Гиза, Египет 
 
Пирамидите в Гиза (на арабски: اهرامات الجيزه) са група древноегипетски пирамидални гробници, разположени на платото Гиза в Египет, на западния бряг на река Нил.
 
Основното предназначение на египетските пирамиди е съхранението на останките на починали фараони.
 
Разположени са на 9 километра от град Гиза и на 25 километра югозападно от Кайро. Групата археологически паметници включва трите големи пирамиди – Хеопсовата пирамида, Пирамидата на Хефрен и Пирамидата на Микерин – както и няколко по-малки пирамиди, разположени в близост до тях. Те са най-старият и единственият запазен до днес паметник от 7-те чудеса на Античния свят.
 
Пирамидите са част от Некропола в Гиза, комплексен археологически обект, включващ още Големия сфинкс, останки от древно селище, обслужвало комплекса, както и множество по-малки религиозни и погребални паметници. През 1979 година целият некропол е обявен от ЮНЕСКО за част от световното наследство.
 
С пешеходни маршрути около сайта, тази виртуална обиколка показва великолепните структури от близо и далеч. Това включва две от най-големите пирамиди, строени някога - Голямата пирамида (147 метра) и Пирамидата на Хафре (136 метра) - плюс Големия сфинкс на изток.
 
Айфеловата кула, Париж, Франция
 
Превърнала се е в един от най-популярните символи на френската столица и Франция, и една от най-известните конструкции и атракции в цял свят - Айфеловата кула (на френски: Tour Eiffel, [tuʀ efɛl]) е метална решетъчна кула с височина 324 m (заедно с антените, приблизително колкото 81-етажна сграда), издигната в северозападния край на парка „Марсово поле“ в Париж, край река Сена, в 7-ми арондисман.
 
 В тази интерактивна обиколка, който отвежда пътуващите до платформата за гледане на 324-метровата кула. Допълнителни потапящи дигитални изложби изследват нейното строителство от 1887-89 г. със снимки на първите бляскави парижки посетители. Има и 360-градусови снимки, които показват изгледа от хеликоптер към кулата срещу силуета на града.
 
 
Ангкор Ват е храмов комплекс в град Ангкор в Камбоджа
 
Ангкор Ват, „градът на храмовете“, е най-големият религиозен паметник в света, първоначално построен като хиндуистки храмов комплекс, посветен на бога Вишну през първата половина на XII век, но постепенно се трансформира в център на поклонението на будизма през втората част на същия век. Комплексът Ангкор е класифициран в световното наследство на ЮНЕСКО. Тази виртуална обиколка изследва няколко от магическите храмове, включително петте кули на самия Ангкор Ват; розовият пясъчник Banteay Srei; и Ta Prohm (както се вижда във филма от 2001 г. Лара Крофт: Tomb Raider), където природата е възстановила руините. За поглед върху живия град, какъвто би бил през 13 век, проектът Virtual Angkor включва 360-градусови видео симулации, създадени съвместно от археолози, историци и художници.
 
 
Тадж Махал, Агра, Индия 
 
Построен като мястото за почивка на любимата си съпруга Мумтаз Махал от императора Могол Шах Джахан, този символ на вечната любов се счита за една от най-красивите сгради, създавани някога. Бялата мрамора от 17-ти век „короната на дворците“ в Агра, Северна Индия, съчетава персийски, ислямски и индийски архитектурни стилове и отне 22 години, за да завърши. Тадж Махал е обявен за Обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1983 година, като „перлата на ислямското изкуство в Индия и един от срещащите всеобщо възхищение шедьоври на световното наследство“. Смятан е за най-добрия образец на моголската архитектура, съчетаваща ислямски, индийски и персийски елементи и за символ на богатата история на Индия. Тадж Махал привлича 7 – 8 милиона туристи годишно. Интерактивните дигитални пътеки включват маршрути около самия мавзолей, отразяващ басейн, райски градини и богато украсена с пясъчник джамия. Въздушните 360-градусови изображения се извисяват над купола и минаретата с лотос за гледка към река Ямуна.
 
 
Петра, Йордания 
 
Един от най-старите градове в света, Петра е бил окупиран хиляди години преди Христа, въпреки че се смята, че грандиозният град с пясъчник е построен през 3 век пр. н.е. От Набатейските араби.
 Построени в розово цветни сгради светът е гледан от филми като „Мумията се завръща“ и „Индиана Джоунс“ и „Последният кръстоносен поход“, въпреки че около 85% от града остава под земята, все още предстои да бъде разкопан. На 6 декември 1985 Петра е включена Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
Тази онлайн обиколка включва ръководство, разказващо за интерактивната разходка около някои от най-емблематичните паметници на Петра. Тръгва през тясно дефиле, наречено Сия, минавайки гробници, руини на храмове, огромен манастир и Ал Хазна, известната сграда, чиято сложна фасада е издълбана в стената на дефилето. 
 
 
 
Колизеумът, Рим, Италия 
 
Колизеят (познат още и като колизеум; на латински: Colosseum) е най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим, започнат от Веспасиан между 70 и 72 г. и завършен през 80 г. от Тит, като някои допълнителни промени са направени по времето на Домициан (81 – 96 г.).
 
С възможност да побере 50 хил. зрители, Колизеумът е използван за гладиаторски борби, както и за други зрелища, като имитации на морски битки, лов на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми с митологични сюжети. През Ранното Средновековие сградата престава да се използва за представления, а по-късно служи за различни нужди – жилища, работилници, седалище на религиозен орден, укрепление, кариера и християнски храм.
 
Макар че в наши дни е частично разрушен от земетресения и извличане на каменни блокове, Колизеумът остава един от главните символи на Римската империя и нейните инженерни постижения. Той е сред най-популярните туристически забележителности на град Рим и продължава да бъде свързан с Римокатолическата църква, като ежегодно на Разпети петък папата води факелно шествие, започващо в района на Колизея. 
Разходете се вътре, около различните нива или прелетете отгоре в тези 360-градусови изображения.
 
Чичен Ица, Мексико 
Чичѐн Ица̀ (на испански: Chichén Itzá) е археологически обект, древен град, представлявал политически, културен и религиозен център, приписван на цивилизацията на маите преди идването на Христофор Колумб и намиращ се в северната част на полуостров Юкатан, Мексико. В превод на езика на местните племена името означава „Кладенецът на племето Ица“. От друга страна ица на испански често е превеждано като „магьосниците на водата“. 
 Два пъти в годината на равноденствието стъпките хвърлят сянка във формата на змия на северната част, която се свързва със скулптура на змийска глава в основата й, което означаваше да изобразява Кукулкан. 360-въздушните изображения изследват няколко от руините на маите, включително пирамидата, Храмът на воините, обсерваторията и монашеството. Днес градът на маите и толтеките е популярна туристическа дестинация, включен е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и е втори най-популярен сред туристите на археологически обекти в Мексико. През 2007 г. градът на маите е обявен за едно от новите седем чудеса на света.
 
Стоунхендж, Великобритания 
 
 
Стоунхендж е най-известният мегалитен паметник в света – кромлех с диаметър около 100 метра. Намира се в средата на равнината Солсбъри в графство Уилтшър, Кралство Великобритания. Строителството на рова и землената част е датирано около 30 век пр. Хр., а на каменното съоръжение към 24 – 21 век пр. Хр. Сегашните останки от Стоунхендж са само бледи сенки в сравнение с предишното му величие. Повечето камъни ги няма, защото или са затрупани под земята, или са паднали.
 
Изграждането му има култов характер и е свързано с лятното слънцестоене. Несъмнено за хората, наблюдавали изгрева над каменните плочи, Стоунхендж е имал древна религиозна и Астрологична функция. Стоунхендж и мегалитите са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Смята се, че може да е служил като някакъв вид астрономически инструмент. Виртуалната обиколка на английското наследство включва 360-градусова интерактивна снимка от центъра на сайта, с изскачащи видеоклипове на разкопките, консервацията и дизайна, включително като място за небесно наблюдение. Други интерактивни CGI изображения дават повече информация за неговото изграждане и пейзажа през различни периоди от неговата история.
Прочетена 917 пъти