Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Съб09302023

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ 22 март - Отбелязваме Световния ден на водата
Петък, 22 Март 2019 10:42

22 март - Отбелязваме Световния ден на водата Избрана

Оценете
(1 глас)
  Всяка година на 22 март отбелязваме Световния ден на водата. По този начин обръщаме внимание на значението на пресните води и устойчивото управление на този жизнено важен ресурс.
 
Темата на Световния ден на водата през 2019 г. е „Вода за всички!“ – в съгласие с основния поет от страните ангажимент в Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. Мотото на кампанията „Всеки е важен!“ акцентира върху правото на достъп до вода като основно човешко право и че никой не трябва да бъде забравен в осигуряването на свободен и лесен достъп до питейна вода без опасност от замърсяване.
 
Когато през 2015 г. ООН приема Дневен ред 2030, всички страни си поставят амбициозна цел – вода за всички до 2030 г. Във време на глобални помени, тазгодишното издание на Деня на водата се обръща към проблемите на хората, които са все още лишени от достъп до вода, като вниманието се насочва върху възможността устойчивото управление на водите да се превърне във водеща сила за промяна.
 
22 март е официално обявен за Ден на водата от Общото събрание на ООН през 1993 г. Заинтересовани групи организират многобройни официални и други събития в целия свят. Сред тези дейности е и публикуването през 2019 г. на Доклад на ООН за Развитие на водния сектор в света. 
 
Сред инициативите по повод 22 март е организираният от Българската асоциация по водите фотоконкурс на тема „Няма нищо по-хубаво от дъждовното време“. Фотоконкурсът се осъществява с подкрепата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ организира мащабно честване в деня на водата с участието на четирите басейнови дирекции в страната, МОСВ и заинтересовани организации и групи.
 
                  Любопитно 
 
Снимка  BBCПрез месец февруари тази година, канадската полиция съобщи, че от складовете на компанията Canadian Iceberg Vodka Corporation са откраднати 30 хил. литра (30 тона) вода от айсберг. Тя се използва за висококачествена водка, а стойността ѝ е 79 хил. щатски долара, пишат още местни медии. Предполага се, че крадците влезли в склада на компанията в Нюфаундленд, в североизточната част на Канада, в края на миналата седмица. Изданието Global News цитира директор на компанията, според когото те били добре запознати със склада. „Никога не ни е хрумвало, че може да откраднат (водата)... Живеем в интересен свят." Производители на бутилирана вода, бира и козметика също събират този ресурс на Нюфаундленд. Това е възможно само веднъж годишно, когато край Нюфаундленд преминават късове от ледената обвивка на Гренландия. Така възстановяването на запасите ще е възможно едва в края на пролетта, но компанията твърди, че има достатъчно запаси, за да не срещне трудности с работата. Количеството открадната вода е достатъчно да напълни 150 хил. бутилки водка.
 
Източник/  МОСВ и външни публикации - Belfast Newsletter
Прочетена 1385 пъти