Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет03012024

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ АФП: Изявление на Манюел Валс за ромите предизвика смут сред френската левица
Сряда, 25 Септември 2013 10:24

АФП: Изявление на Манюел Валс за ромите предизвика смут сред френската левица

Оценете
(0 гласа)
Министърът на вътрешните работи от социалистическото правителство във Франция Манюел Валс вчера предизвика смут в редиците на своя лагер, като отрече волята за интеграция на по-голямата част от ромите, предаде АФП.
„Илюзия е да мислим, че ще разрешим проблема с ромското население само чрез интегриране”, заяви вчера в свое интервю Валс, като допълни, че интеграцията е приложима само към определени ромски семейства, а в общия случай решението е в изселването на биваците и изпращането на ромите в родните им страни.
Въпреки че много френски кметове все по-често заявяват, че не разполагат със средства да разрешават този проблем в своите общини, този път Валс отиде твърде далеч. В своето интервю той заяви, че много малка част от ромите искат да се интегрират в обществото, а начинът им на живот е много различен и дори в противоречие с този на местното население.
Според „СОС Расизъм” по този начин Валс е „преминал червената линия на допустимото”, а Комунистическата партия определи изявлението като „хсенофобско”.
Критики обаче се чуха и от самата Социалистическа партия и от правителството.
Министърът на продуктивното възстановяване окачестви думите на Валс като „прекалени” и заяви, че трябва да бъдат поправени. „Смятам, че не съществува теория, според която една общност или човек с определен произход да не може да се интегрира”, заяви той.
Вътрешният министър обаче получи подкрепа от влиятелен член на управляващата партия – кмета на Париж Бертран Деланое, който от началото на годината е поискал премахването на 18 лагера в столицата.
Според статистиката 20 хиляди роми, предимно от България и Румъния, живеят във Франция. През 2012 година френските власти са върнали в страните им 12800 румънци и българи, а общо 37000 са били ескортирани до границите на Франция.
 
Прочетена 2119 пъти