Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря05312023

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ България в световните медии: бежанска криза, осъдени сводници и помощ за бездомен българин във Франция
Понеделник, 21 Септември 2015 19:05

България в световните медии: бежанска криза, осъдени сводници и помощ за бездомен българин във Франция Избрана

Оценете
(0 гласа)
урската полиция блокира още веднъж пътя на мигранти, насочили се към границата с България в провинция Одрин, съобщава Dogan News Agency.
Заместник-председателят на опозиционната Републиканска народна партия Сезгин Танрикулу и депутатът Мустафа Балбай са пристигнали на място, за да получат информация от органите на реда.
Стотици мигранти са се отправили към Одрин след 15 септември, лагерували са в района в продължение на дни след което са напуснали с автобуси, предоставени от местните власти. На 21 септември полицията е спряла група мигранти, вървящи по Трансевропейската магистралата. Групата се е установила в страни от пътя. Полицията е уведомила Сезгин Танрикулу и Мустафа Балбай, че няма да позволи на мигрантите да продължат пътя си и те ще трябва да се върнат там , откъдето са дошли, в рамките на Турция.
Стотици предимно сирийски имигранти, които бяха блокирани в продължение на дни от полицията в северозападния град Одрин, докато се опитваха да достигнат до най-близката гръцка граница, са се съгласили да се откажат от крайпътния си протест, съобщи Daily Sabah.
Групата от около 500 души, които бяха блокирани от полицията от вторник на пътя, водещ към града, вдигнаха своя импровизиран лагер и напуснаха района с автобуси, осигурени от местните власти.
Някои се присъединиха към по-голяма група от около 1500 имигранти и все още чакат в града възможност да продължат пътуването към Гърция, само на около 10 километра или към България, която е на около 20 километра.
Вместо координирани действия и преразглеждане на европейската политика в Близкия изток, европейските столици предприеха индивидуални действия, за да прехвърлят проблема с бежанците към съседните страни, пише вестник „Российская газета“ . Но този недалновиден подход само изостри и без това кризисната ситуация с изселниците. Пренебрегвайки международните норми и вътрешноевропейските правила, страните от ЕС започнаха една след друга да затварят държавните си граници и да ги укрепват с помощта на армиите си.
След като преди седмица Унгария рязко затвори пътя на бежанците към Централна Европа през границата си, нейният пример беше последван от Германия, Австрия, Чехия и Словакия.
Последиците от тези решения не трябваше да се чакат дълго. Само за няколко дни хиляди хора, които бягат от войната в Близкия изток и ужаса на „Ислямска държава“, избраха нов маршрут: през Хърватия и България, където се сблъскаха с нови предизвикателства.
„България затвори границата си за нелегални имигранти“, каза в неделя премиерът Бойко Борисов. „Всеки, който иска да пресече границата по законен начин, ще бъде пропуснат, а останалата част – не“. 
В действителност, това означава, че хилядите бежанци ще трябва да се регистрират на българска територия и да търсят убежище в София, въпреки факта, че роднините на много от тях са вече в Германия и Австрия.
Български лекари излекуваха канадска жителка, на която в Канада не ѝ вярвали, че не е добре, съобщава вестник National Post. Капка Петров не чувствала глад, никога. Тя трябвало да помни да се храни, за да оцелее. 
Животът ѝ се променил от мъчителни стомашни болки, появили се след операция на жлъчката през 2009 г. След това тя се нуждаела от помощ да се изкъпе, да се облече, дори да яде. 
Тя, по думите ѝ, не получила помощ от канадските лекари. Лекарите просто не повярвали на 40-годишната майка и жителка на Торонто. 
Отчаяна в търсенето на решение след осем хоспитализации, тя заминава за родната си България. Там лекарите откриват причината за болката – метална скоба държаща различни органи, включително главния нерв на черния ѝ дроб и артерия, вкарана дълбоко в стомаха. Хирургът по погрешка я забравил през 2009 г. 
Тя е една от многото канадци, станали жертва на нараняващи лекарски грешки. При това забравянето на чужд предмет в пациент по време на операция е една от 15-те предвидими и предотвратими грешки, отбелязва изданието.
Съдът във френския град Лаон осъди задочно четирима българи за сводническа дейност, извършвана във Франция през 2004 и 2005 година, съобщава L'Aisne Nouvelle.
Осъдените са три жени и един мъж, които освен присъдите си са получили и забрана за достъп до територията на Франция. Ефраим Смаилов е осъден на 2 години затвор. Златка Иванова, Елеонора Демирова и Мюжгян Алиев са получили по 1 година лишаване от свобода.
Жителите на френския град Марсилия са се трогнали от положението, в което се намира 62-годишният българин Кольо, който е останал без покрив над главата, след като на 9 септември колата му е била иззета.
В резултат на желанието на французите да помогнат на бездомния човек е организирано събиране на средства за закупуването на каравана на старо.
Когато чул новината, очите на Кольо светнали. „Най-накрая ще имам легло“, казал 62-годишният мъж пред изданието La Provence. 
Българинът е пристигнал във Франция, за да работи, но е станал жертва на трафиканти на хора, които са го експлоатирали. Положението му е утежнено и от здравословното му състояние –белодробни проблеми, високо кръвно, болно сърце.
 
иа ФОКУС
Прочетена 1870 пъти