Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет03012024

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Барак Обама е разрешил нанасянето на въздушни удари в Ирак за предотвратяване на геноцид
Петък, 08 Август 2014 09:11

Барак Обама е разрешил нанасянето на въздушни удари в Ирак за предотвратяване на геноцид Избрана

Оценете
(0 гласа)
 Президентът на САЩ Барак Обама каза, че е разпоредил извършването на въздушни удари в Ирак и хвърлянето на хуманитарна помощ, за да се предотврати „геноцид” на ислямистките екстремисти над малцинствата, предаде AFP. 
„Ние можем да действаме, внимателно и отговорно, за да предотвратим потенциален акт на геноцид. Затова разреших планирани въздушни удари, ако е нужно да се помогне на иракските сили в борбата им за скъсване на обсадата и защита на цивилните блокирани там”, каза Обама, визирайки ситуацията с йезидите в Ирак. 
Президентът не уточни дали вече са извършени въздушни удари, но каза че американските сили вече са започнал ха хвърлят храни и вода на иракчаните, бягащи от „Ислямска държава”. 
„Като главнокомандващ няма да позволя Съединените щети да бъдат въвлечени в участие в още една война в Ирак. И макар да подкрепим иракчаните в борбата им срещу тези терористи, американски бойни подразделения няма да се върнат да се сражават в Ирак, защото няма американско военно решение на голямата криза в Ирак”, каза той. 
 
ИА ФОКУС
Прочетена 2085 пъти