Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет03012024

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Брюксел отмени зарята и всички празнични събития за Нова година заради заплахата от атентати с терористи, предрешени като военни
Четвъртък, 31 Декември 2015 11:53

Брюксел отмени зарята и всички празнични събития за Нова година заради заплахата от атентати с терористи, предрешени като военни Избрана

Оценете
(0 гласа)

Властите в Брюксел взеха снощи решение да бъдат отменени всички празнични събития в града за Нова година, включително тържествената заря в полунощ.
От полицията поясняват, че по този начин служителите на реда ще бъдат разтоварени от отговорността да бдят за сигурността на 100 хиляди души, струпани на едно място в центъра на белгийската столица. Вместо това сега полицаите и военните ще могат да бъдат по-полезни като патрули и ще бъдат в състояние да реагират по-бързо, ако възникне необходимост.
Местните медии разпространяват днес списък на градовете в страната, където хората могат да отидат, за да видят заря. Дават се и съвети как може да се направи "частна заря", ако в съответната община това е позволено. Брюкселската управа вече забрани употребата на пиратки и фойерверки тази година с обяснението, че използването им ще изнерви обстановката допълнително.
Неназовани източници, цитирани от медиите, твърдят, че вероятно в Белгия са били подготвяни атентати от терористи, предрешени като военни. Това е извод, свързан с откритите материали при обиските и арестите на двама предполагаеми джихадисти в последните дни. Двамата араби са симпатизирали на "Ислямска държава" и са членували в ислямистката групировка "Шериат за Белгия".
Отчита се, че присъствието на въоръжени военни по улиците в Брюксел отдавна се е превърнало за хората в обичайна гледка. Затова терористите биха могли да се възползват от възможността спокойно да се придвижват с пушки и в камуфлажно облекло. Допуска се, че те биха могли да се облекат вместо с бронежилетки, с жилетки с взривни устройства.
Белгийската полиция обяви за издирване в последните часове четирима бивши сподвижници на "Шериат за Белгия", осъдени на затвор на първа инстанция по-рано тази година. За четиримата се предполагаше, че са в Сирия, но търсенето на спешна нова информация от гражданите може да бъде свързано с данни, че те са се върнали в Белгия.

Източник: БTA
Прочетена 2135 пъти