Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон04222024

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Часът на Земята: Да опазим природата
Събота, 24 Март 2018 18:26

Часът на Земята: Да опазим природата Избрана

Оценете
(3 гласа)
Тази вечер милиони хора от целия свят символично ще угасят осветлението в домовете си за един час, тъмни ще останат и знакови сгради - така се отбелязва "Часът на Земята". Най-мащабната природозащитна акция започва през  2007 година с призива на организацията  "Световен фонд за дивата природа" (WWF). 

За 11 път светът се включва в природозащитната инициатива на WWF, която обединява хора от 180 държави в действия срещу климатичните промени и загубата на биоразнообразие. 

 

Общо 109 български общини ще се включат в отбелязването на "Часът на Земята".

Тазгодишното мото на "Часът на Земята" е "Свържи се с природата!". Идеята на кампанията е да насочи вниманието към възможностите за устойчиво бъдеще, а за 11-годишната си история тя вече има и конкретни резултати. Благодарение на глобалното движение 27 кв. км обезлесена земя в Уганда стават първата гора с името "Часът на Земята" в света.

Междувременно в Русия над 250 000 руски граждани инициираха подписка за поправка в Закона за защита на околната среда и моретата, с която изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтени разливи. Подписката беше уважена от депутатите и те нанасят тази промяна.

В Аржентина "Часът на Земята" е довел до обявяването на защитена морска зона от 3,4 млн. хектара.

България по традиция също отбелязва „Часът на Земята“ като тази година на столичния площад „Батенберг“ ще бъде разположен мобилен пункт за събиране на стара техника.

Точно в 20:30 ч. започва и огнено шоу пред Народния театър. От Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил организират и нощно изкачване на Черни връх.

В глобалната кампания ще се включат и други български градове, като в Пловдив например светлините на няколко обществени сгради вече са притъмнени.

Поддръжниците на инициативата могат да посетят и международната платформа connect2earth.org, за да споделят какво означава за тях биоразнообразието и природата в местата, където живеят, и да научат повече за природозащитата.

А най-малкото, което всеки един от нас може да направи, е да загаси светлините в дома си днес от 20:30 ч. до 21:30 ч.

 
 
Прочетена 1953 пъти