Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Съб09302023

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Четири европейски страни поискаха газ от САЩ
Събота, 08 Март 2014 19:40

Четири европейски страни поискаха газ от САЩ Избрана

Оценете
(0 гласа)
Четири държави от Централна Европа поискаха помощ от Американския конгрес в опит да преодолеят своята енергийна зависимост от Русия, пише Financial Times. 
 
Посланиците на Унгария, Полша, Словакия и Чехия се обърнаха към Вашингтон с писмо, изпратено до Джон Бейнър, лидер на Камарата на представителите на САЩ, и Хари Рийд, лидер на мнозинството в Сената.
 
В текста посланиците настояват за премахването на ограниченията за износ на американски газ и страните им да започнат да получават доставки на втечнено синьо гориво.
 
В писмото се посочва още, че енергийната сигурност не е просто всекидневен проблем за милиони граждани в региона, а е едно от най-големите предизвикателства за американските съюзници в Централна и Източна Европа в момента.
 
Между 70 и 100% от газа в Полша, Унгария, Чехия и Словакия се купува именно от Русия, посочват посланиците. Те изразяват опасенията си, че Москва използва това като опасно геополитическо оръжие. По думите на посланиците наличието на американски природен газ ще е добре дошло за Централна и Източна Европа, а действията на Конгреса биха съвпаднали с изключително важен момент за региона.
 
По-рано Бейнър призова за либерализирането на американското енергийно законодателство с цел противопоставяне на Русия на европейския пазар. Очаква се първият американски терминал за износ на втечнен газ да стане готов през втората половина на 2015 г. Въпреки това привържениците на идеята смятат, че, ако бъде дадено реално съгласие за това, ще бъде изпратен ясен сигнал към руския президент Владимир Путин.

www.dnes.bg
Прочетена 1898 пъти