Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет09292023

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Десет години след атентатите Испания се страхува от "вълци единаци"
Вторник, 11 Март 2014 11:46

Десет години след атентатите Испания се страхува от "вълци единаци" Избрана

Оценете
(1 глас)
Десет години след ислямистките атентати в Мадрид, отнели живота на 191 души, все повече млади мюсюлмани, скрити в апартаменти или в интернет пространството, се радикализират и карат испанските власти да се страхуват от действията на т.нар. вълци единаци, пише Анна Куенка от "Франс прес".
 
"Оценката на заплахите се концентрира от години върху вероятен риск от атентат", заплаха, "подобна на онази, с която се сблъскват съседните страни", заяви държавният секретар по въпросите на сигурността Франсиско Мартинес. Но от 10 години "броят на джихадистите в Испания нарасна, също както и броят на огнищата на радикализацията, в частност в определени зони", посочи той.
 
Две трети от 84-мата осъдени или загинали в терористични актове в Испания ислямисти между 1996 г. и 2012 г. са живеели в Мадрид или в Каталония, сочи доклад на Центъра за стратегически изследвания "Елкано". Всички те са били предимно млади хора – между 25 и 39 години. 80% от тях са били първо поколение деца на имигранти – алжирци, мароканци или пакистанци, пристигнали на Пиренейския полуостров през 90-те години. 4.8% са били родени в Испания, основно в анклавите Сеута и Мелиля в северната част на Мароко.
 
"Джамиите, повечето от които са наблюдавани след атентатите от 11 март 2004 г., вече не са привилегированите места за проповядване на радикалния ислямизъм", казва Фернандо Рейнарес, експерт от "Елкано". "Новите радикали се събират в малки, изолирани храмове или в частни домове, привлечени от харизматични личности, които са се сражавали в Афганистан, Босна или в Чечения", посочва той.
 
Каталония, която се намира в североизточната част на Испания, се очертава като едно от основните им огнища. Тук броят на осъдените за тероризъм се е увеличил с 40% – от 6-ма души в периода 1995 – 2003 г. до 22-ма души в периода 2004 – 2012 г.
 
През януари 2008 г. столицата на Каталония Барселона избегна атентат, който можеше да бъде "втори 11 март", в метрото, припомня Рейнарес. По случая бяха осъдени един индиец и десетима пакистанци, свързани с пакистанските талибани.
 
Французинът Мохамед Мера, ликвидиран през март 2012 г. от полицията в Тулуза, след като уби 7 души в името на джихада, е участвал през 2007 г. в "Дните за ислямистка подготовка" в каталунския град Тарагона, твърди испанският вестник А Бе Се.
 
Определяни като "вълци единаци", именно тези млади радикали, набирани от ислямистките мрежи чрез интернет, днес привличат вниманието на испанските сили за сигурност.
 
"Арестуваните до 2009 г. хора бяха по-скоро обединени в терористични клетки. В последните години се открои профилът на изолираните индивиди", обяснява Мартинес. Той припомня, че през 2013 г. са били арестувани четирима ислямисти от този тип. "Придаваме голямо значение на тази заплаха, което не означава, че оставяме настрана джихадистките клетки", изтъква държавният секретар по сигурността. Още повече че някои от тези младежи "ще участват в джихад в конфликтни зони" като Сирия, допълва той.
 
От април 2012 г. до ноември 2013 г. 20-ма джихадисти между 15 и 49 години са потеглили от Испания за Сирия – 9-ма мароканци, живеещи в Малага, в южната част, в Хирона, в Каталония или в Сеута, и 11-ма испанци, почти всичките родени в Сеута, припомня институтът "Елкано". Онези, които нямат опит, посещават "курсове за физическа подготовка" в Сеута и околностите й в Мароко.
 
Веднъж пристигнали в Сирия, те отиват в тренировъчните лагери, преди да се интегрират в клетки, които извършват атаки или самоубийствени атентати.
 
Според разговори, прехванати от полицията, тези хора обмислят при завръщането си да "водят джихад" в Испания, твърди докладът на "Елкано".
 
В общ план макар след атентатите от 11 март 2004 г. арестите да се умножиха, след това те рязко спаднаха, преминавайки от 131 души, задържани през 2004 г., и 108 души – през 2005 г., на 6 през 2012 г. и 19 през 2013 г.
 
"След 11 март Испания беше в шок и съдиите бяха склонни да разрешават арести при най-малката индикация", коментира Хавиер Хордан, експерт по стратегически изследвания в Университета в Гранада. "Но много хора, които бяха арестувани, после бяха освободени поради липса на доказателства", припомня той. От над 500 предполагаеми ислямисти, задържани между 1995 и 2014 г., само 78 са били осъдени.

www.dnevnik.bg
Прочетена 2167 пъти