Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон04222024

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Днес се навършват 32 години от смъртта на Джон Ленън
Неделя, 08 Декември 2013 09:57

Днес се навършват 32 години от смъртта на Джон Ленън Избрана

Оценете
(0 гласа)

Музикантът е убит с 5 изстрела преди 32 години около 22.50 часа пред дома си в Ню Йорк. едва на 40 години.

Убиецът Марк Чапмaн дърпа спусъка, само часове, след като е взел автограф от своя кумир. Трагичната гибел провокира масови протести и мълчаливи демонстрации по цял свят.

Името на Ленън е свързано колкото с музиката, толкова и с глобалната кауза за мир на планетата.

Джон Ленън остава в историята като талантлив музикант, певец, композитор, художник, писател и основател на знаменитата ливърпулска четворка „The Beatles". Той ще се запомни и с бунтарския си нрав. Отвъд гения и изкуството, с които покорява света, стои силата на личността, изразена в борбата срещу системата, в която сме оплетени всички.

Една от най-емблематичните сцени в живота му е когато със втората си съпруга Йоко Оно организира протест в леглото по време на медения си месец през 1969 г. Те канят журналисти в хотелската си стая като демонстрация на несъгласие с войната във Виетнам.

Не е чудно, че Ленън се превръща в икона на хипидвижението, а неговите песни и по-специално „All You Need Is Love" допринесоха за развитието на обществото в много страни.

Никой не може да оспори влиянието му върху музиката. Като един от основните автори на песни в "Бийтълс" заедно с Пол Маккартни, той създава много от хитовете на групата. Макар че се разпада през 1970 г., тя е продала над 1 милиард албума по света. 

 
"Imagine" - най-популярният солов албум на Джон Ленън излиза през 1971 г.

Заглавната му песен става неофициален химн на активистите за мир по целия свят. Тя е и официалната песен на правозащитната организация "Амнести интереншънъл".

"Животът е това, което ви се случва, докато си правите други планове" - е казал Джон Ленън. През целия си жизнен път живее за мира и любовта. Милиони следват идеала му и днес.

news.bg

Прочетена 2081 пъти