Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон05292023

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Ебола в САЩ
Понеделник, 13 Октомври 2014 10:44

Ебола в САЩ Избрана

Оценете
(0 гласа)
Здравен работник от американския щат Тексас - който е лекувал мъж, починал по-късно от Ебола - е дал положителна проба за наличие на заболяването при предварителен тест, съобщават лекари. Това е вторият човек диагностициран със заболяването в Съединените щати.
„Ние знаехме, че втори случай може да има и се подготвяхме за тази възможност. Ние разширяваме екипа ни в Далас и работим с извънредно старания за предотвратяване на последващо разпространение”, каза д-р Дейвид Лейки, комисар на департамента за здравни услуги в Тексас.
Причината за заразяването с Ебола на медицинския работник в щата Тексас може да е била нарушаване на правилата на болницата. Това заяви ръководителят на Американския център по контрол и профилактика на заболяванията д-р Томас Фриден.
По-късно министерството на здравеопазването на САЩ потвърди случая на заразяване с Ебола в Далас, щата Тексас.
 
Информацията за случая на заразяване с Ебола в Тексас придоби и политически оттенък. Американският президент Барак Обама нареди на министъра на здравеопазването на САЩ Силвия Беруел да проведе старателно разследване на случая на заразяване с Ебола в Далас.
„Президентът е наредил нарушението на правилата на инфекциозния контрол в болницата в Далас да бъде разследвано възможно най-старателно”, се посочва в съобщение на Белия дом.
Освен това Обама нареди в Далас да бъдат изпратени допълнителни сътрудници на Центъра по контрол и профилактика на заболяванията , който е структура към министерството на здравеопазването на САЩ, занимаваща се с борбата с инфекциозни заболявания.
Американският сенатор Джон Маккейн, представител на Републиканската партия, призова Барак Обама да назначи „цар”, който да информира американското общество и да координира действията на САЩ в борбата срещу Ебола.
Маккейн заяви, че гражданите на САЩ не разполагат с информация какво всъщност се случва с вируса.
„Моите избиратели в Аризона не са доволни. Те се нуждаят от точна информация. Аз искам да знам кой отговаря за всичко това”, заяви Маккейн.
През 2009 година, в свое съобщение в социалните мрежи Маккейн заяви, че руската династия Романови, която е управлявала 3 века е имала 18 царе, а администрацията на Обама има 20.
САЩ нямат единен стандарт за реакция срещу вируса на Ебола, реагира американският вестник USA Today. „Един въпрос отеква след поредицата от очевидни грешни стъпки: Кой отговаря за начините за справяне с вируса? Отговорът изглежда е, че това не е едно лице или агенция, и няма определена единна процедура за реагиране. 
Намиращият се в Атланта Център за контрол и превенция на заболяванията се очертава като знаменосец- а понякога и изкупителна жертва- в борбата срещу Ебола. ” пише вестникът.
"Едно от нещата, които трябва да бъдат разбрани, е взаимодействието между федералните, щатските и местните институции", казва Майкъл Остърхолм, директор на Центъра за изследване на заразни заболявания към Университета в Минесота.
 
По-късно се появи информация, че в американския град Брейнтри, щата Масачузетс е изолиран пациент със симптоми на Ебола.
Пациентът е посещавал наскоро Западна Африка. Част от персонала на медицинското учреждение, където е настанен, е евакуирана.
По-рано се съобщаваше за нов случай на заразяване с Ебола в американския щат Тексас.
 
ИА ФОКУС
Прочетена 2323 пъти