Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет09292023

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Един милион души за канонизацията на двама папи
Неделя, 27 Април 2014 00:52

Един милион души за канонизацията на двама папи Избрана

Оценете
(1 глас)
 В 10.00 часа местно време на площад Свети Петър във Ватикана ще започне церемонията по канонизацията на папите Йоан Павел II и Йоан XXIII за светци. Церемонията съвпада с празника на Божието милосърдие, въведен от покойния папа Йоан Павел II и честван от Римокатолическата църква. Папа Йоан XXIII е бил нунций на Ватикана в България в продължение на 10 години – от 1925 г. до 1935 година. Частица от мощите на отеца се намират в католическия храм Свети Йосиф в София и са дар от папа Йоан Павел II при посещението му в България през 2002 година.
В церемонията ще участват държавни и правителствени ръководители от цял свят. На събитието ще присъстват президентът на Република България Росен Плевнелив и министър-председателят на България (2001-2005 г.) Симеон Сакскобургготски. Делегация от близо 90 души от католическата енория в София също ще присъстват на церемонията.
 
Стотици хиляди души се готвят да пристигнат в Рим за канонизацията на двамата Папи. Актуализирани данни бяха посочени по време на пресконференцията на 23 април, проведена в сградата на Римския Викариат. Само от Полша в италианската столица се очаква да пристигнат над хиляда автобуса, докато властите в града организират посрещане и мерки за сигурност въз основа на потока от хора.
 
„Готови сме да примем от 500 хиляди до един милион души!”, казва монс. Либерио Андреата, вицепрезидент на ватиканската туристическа агенция „Опера романа пелегринаджи” (ОРП), в отговор на настоятелните въпроси на журналистите от цял свят, които искат да узнаят цифри за предстоящия неделен ден. „Всъщност няма точни цифри”, пояснява Мауро Пучи от бюрото за координация на специалните събития в Рим. Той говори за 1.700 автобуса от Полша, за 58 чартърни полета и за 5 влака, все от Полша, както и за един кораб от Барселона, като добавя:
 
„Очевидно е, че ние се подготвяме, за да съгласуваме силите си според броя на хората, но точният им брой не се знае, тъй като достъпът до площад Свети Петър е свободен и това е правилно. До момента имаме и резервации, които не отговарят на броя на съобщените присъствия от изпращащите страни”.
 
„Опера романа пелегринаджи” е осигурила 19 големи екрана за поклонниците, които в Рим и в Милано ще могат да следят Светата литургия за канонизацията: три от тях вече са поставени на улицата на Императорските форуми (Fori imperiali), а други 16 ще бъдат активирани от 25 април, като е предвидено както римското летище „Леонардо да Винчи”, така и площада пред Миланската катедрала. Един голям екран само на английски език ще бъде поставен на площад Навона в Рим, а друг на френски език – на площад Фарнезе, пред френското посолство. До 28 април ще бъдат прожектирани филми и предавани новини на шест езика за двамата Папи светци.
 
На улица Кончилиационе, която тръгва от големия площад Свети Петър в Рим, на 27 април, неделя, „Опера романа пелегринаджи” ще осигури на туристите 100 човека за всякакъв вид информация на различни езици, 550 доброволци от католически асоциации, докато 8 автобуса още от пет часа сутринта, ще доведат до площада 200 свещеници и дякони за раздаване на причастието; 5000 римски свещеници и 200 семинаристи от столицата и от родния град на Йоан ХХІІІ Бергамо, ще присъстват на церемонията.
 
„Достъпът до площад Свети Петър е свободен, без билети”, изтъкна монс. Либерио Андреата при представянето на това събитие от историческо значение:
 
„В историята на Рим и в световната история никога не се е случвало двама Папи да бъдат обявени за светци, в присъствието на други двама Папи, които са ги познавали. Мога да си представя вълнението на Папа Франциск и на Бенедикт ХVІ, които заедно ще изживеят това велико събитие”.
 
Внушителен план за сигурност и за осигуряване на транспорт предвижда и Римската община, която започна извънредно почистване и поддържане на града, превръщайки улицата на Императорските форуми в пешеходна зона, която е и един от четирите пункта за среща на поклонниците, наред с площад Фарнезе, площад Навона и площада пред църквата Санта Мария Маджоре. От 26 до 28 април, метрото ще работи непрекъснато, ще могат да се използват 4.326 места в автобусите, определени са 20 отговорници на АМА (най-големият италиански оператор за събиране на отпадъци), 14 медицински пункта и 2.630 доброволци на Гражданска защита, които ще се присъединят към близо 2.000 полицейски агенти, в периода от 25 до 28 април. Зоната около площад Свети Петър ще бъде преградена от 19.00 часа на 26 април.
 
Мрежата Интернет също ще намери своето полезно място през тази специална седмица. За целта са създадени както приложението „Светец веднага” (на 4 езика), с новини, маршрути и литургична книжка, която може да се свали безплатно, така и един сайт с датите на всички прояви, организирани в Рим от 25 до 28 април.
 
Прочетена 1991 пъти