Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет03012024

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ ЕС забранява пластмасата от 2021-а година
Петък, 29 Март 2019 17:46

ЕС забранява пластмасата от 2021-а година Избрана

Оценете
(1 глас)
Бял щъркел, омотан в найлонов отпадък на бунище в Испания. Снимка: Джон Канкалоси/WWF Бял щъркел, омотан в найлонов отпадък на бунище в Испания. Снимка: Джон Канкалоси/WWF
Европейският парламент гласува забрана на производството на пластмаса за еднократна употреба като част от екологичните си мерки за опазване на плажове и океани. Забраната ще влезе в сила от 2021 г. и включва десет изделия като клечки за уши, сламки, бъркалки, чашки… основните пластмасови изделия, които попадат във водните басейни, съобщават европейските информационни агенции.
 
Решението ще важи за всички държави-членки на ЕС. Според анализаторите, това е първа стъпка към по-строгата мярка да се забрани производството на всички пластмасови изделия за еднократна употреба.
 
Членките на Европейския съюз ще трябва да измислят ефективни решения, с които да намалее използването на пластмасовите кутии за храна, капачки за чаши на горещи напитки и прибори. До 2025 г. 25% от произведената пластамаса трябва да се рециклира, а до 2029 г. – 90%.
 
Проблемни са и мокрите кърпички, които често причиняват задръствания в канализационните системи. Те ще бъдат сложени в една категория с цигарени филтри, кухненска хартия и картонени чаши, които макар и да не са изработени от пластмаса, са също толкова опасни за околната среда. Задължително ще стане предупреждението на опаковките на тези стоки, че вредят на околната среда, в случай че не бъдат изхвърлени на обозначените места.
 
Въвежда се принципът „замърсителят плаща“, който ще важи за производители на рибарски мрежи – така данъкът поема индустрията, но рибарите няма да бъдат засегнати.
 
„Днес ние предприехме важна стъпка към редуцирането на замърсяването на нашите океани и морета с пластмасови отпадъци – каза Франс Тимерманс, вицепрезидент на Европейската комисия. – Ще го направим, можем да се справим с това. Европа задава нови амбициозни стандарти и утъпква пътеката за останалия свят.“
 
На срещата на Парламента на 27 март 560 депутата гласуваха „За“ за въвеждането на новите разпоредби, 35 бяха против и 28 се въздържаха. Държавите имат две години, за да въведат новото правило в законодателството си.
 
Всяка година европейците изхвърлят 25 млн. тона пластмаса, по-малко от 30% от тях се рециклират. 80% от боклука в океаните е пластмаса.
 
Източник/ www.ploshtadslaveikov.com
 
Прочетена 1718 пъти