Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт11282023

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Г7 изключи Русия от клуба на икономическите сили
Вторник, 25 Март 2014 09:36

Г7 изключи Русия от клуба на икономическите сили Избрана

Оценете
(0 гласа)
Лидерите на държавите от Г7 решиха да изключат Русия от следващата среща на най-богатите държави, като наказание за присъединяването на Крим, съобщи Херман Ван Ромпой. 
На извънредна среща, свикана от президента на САЩ Барак Обама в Хага, лидерите се договориха да не участват в планираната за юни среща на Г8 в Сочи и вместо това да се срещат без Русия в Брюксел, съобщи Ван Ромпой в „Туитър”. 
Групата на водещите икономически сили в света Г7 съобщи, че са готови да наложат санкции срещу Русия, ако Москва не понижи нивото на кризата в Украйна, която доведе до разстройване на отношенията. 
„Ние оставаме готови да усилим действията, включително да координираме санкции по сектори, което ще има изключително значим ефект върху руската икономика, ако Русия продължава да ескалира ситуацията”, се казва в изявление на Г7. 
Лидерите от Г7 препоръчаха на своите външни министри да отменят срещата в Москва през април, според комюникето след срещата в Хага. 
„Ние препоръчваме на нашите министри на външните работи да не присъстват на априлската среща в Москва”, пише в документа. 
Освен това лидерите на страните от Г7 смятат за „стъпка в правилната посока” подкрепата на Русия за мисията на ОССЕ в Украйна и призовават всички страни да й предоставят безопасен достъп на територията на страната.
„Подкрепата на Русия за мониторинговата мисия на ОССЕ е стъпка в правилната посока. Ние с нетърпение очакваме скорошно развитие на мисията, което да помогне за диалога, да намали натиска и да се нормализира ситуацията. Призоваваме всички страни да осигурят на членовете на мисията безопасен достъп до цялата територия на Украйна”, се казва в комюнике от срещата в Хага.
 
ИА ФОКУС
Прочетена 1914 пъти