Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет03012024

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Контратерористична операция в Украйна
Сряда, 19 Февруари 2014 20:32

Контратерористична операция в Украйна

Оценете
(0 гласа)
Службата за сигурност на Украйна (ССУ) и националният център за борба с тероризма са започнали антитерористична операция, съобщи пресслужбата на ССУ, цитирана от ИТАР-ТАСС.
 
В комюникето се привежда изявление на директора на ССУ Олександър Якименко, според когото само за последното денонощие "над 1500 единици огнестрелно оръжие и 100 000 патрона са се озовали в ръцете на престъпници". По думите на Якименко сега е налице "съзнателно, целенасочено използване на насилие чрез палежи, убийства, вземане на заложници, сплашване на населението с престъпна цел", което става с употребата на огнестрелно оръжие. "Това вече не е проява на тероризъм, това са конкретни терористични актове", заявява директорът на ССУ.
 
"Във връзка с това Службата за сигурност и Антитерористичният център на Украйна взеха решение за започването на антитерористична операция на територията на Украйна", се казва в съобщението на ведомството.
 
В момента обстановката в украинската столица е сравнително спокойна. Половината от територията на киевския площад „Независимост" е опожарена, сажди покриват площта около Паметника на независимостта до паметника на основателите на Киев - братята Кий, Шчека и Хорива и сестра им Либид, предаде ИТАР-ТАСС.
 
Всичко е изгоряло около Дома на профсъюзите откъм площад "Европейски", а и самият дом е наполовина изгорял. Заради пожара в профсъюзния дом има проблеми с мобилната комуникация, защото огънят е повредил апаратурата по базови станции.
 
По улица "Хрешчатик" от Дома на профсъюзите до Централната поща са извадени почти всички павета от настилката, които демонстрантите използват, за да ги хвърлят по милиционерите. Привържениците на опозицията събират и бутилки за изработване на запалителни бомби.
 
Влизането на автомобили в центъра на Киев е ограничено. Въоръжени с автомати пътни милиционери не пропускат някои коли, пише БТА.
 
На барикадите на "Хрешчатик" откъм площад "Бесарабски" е намалял значително броят на демонстрантите, пише в репортажа си руската агенция. Според нея днес по обяд на площад „Независимост" са пребивавали около 10 хиляди демонстранти и около 5 хиляди бойци от вътрешните войски и частите "Беркут". Демонстрантите са съсредоточени предимно около сцената на площада, а частите на вътрешните войски - до хотел "Хрешчатик" и до Стелата на независимостта. Между протестиращите и силите за сигурност има стометрова буферна зона.
 
Противниците на правителството и президента са завзели сградите на Централната поща и консерваторията, които са разположени на площад "Независимост". По думите на един от демонстрантите пощата ще се използва за спане, а в консерваторията ще бъде оборудван медицински пункт, предаде ИТАР-ТАСС.
 
Десетки украинци са блокирали пътя към пропускателен пункт на границата с Полша, съобщи полската служба за гранична охрана, като уточни, че засега не са засегнати други гранични пунктове, предаде Ройтерс. Блокадата е на украинска територия, близо до граничния пункт за преминаване в полското селище Корчова.
 
"Получихме информация от хора, които все пак са успели да преминат границата, че около 200 украинци са блокирали тази сутрин пътя към граничния пункт Корчова. Вече може да са около 300", заяви говорител на граничните служби. "Не можем да сме сигурни, но някои сведения подсказват, че са опозиционни протестиращи".
 
www.dariknews.bg
Прочетена 2132 пъти