Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт12052023

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Крал Фелипе VI седна на трона на Испания
Четвъртък, 19 Юни 2014 07:24

Крал Фелипе VI седна на трона на Испания Избрана

Оценете
(0 гласа)
Крал Фелипе VI взе испанската корона, полагайки началото на тържествата в окичената със знамена столица ден след като неговият баща абдикира от трона, предаде AFP
Церемонията по предаването на властта ще започне в двореца Сарсуела в предградията на Мадрид, където живее кралското семейство, съобщава вестник El Pais. Там Хуан Карлос ще предаде на Фелипе пояса на капитан-генерала. С такова звание в Испания се удостоява държавният глава, който едновременно с това става и главнокомандващ въоръжените сили. 
Фелипе и неговата съпруга Летисия ще се отправят от кралския дворец към Двореца Лас Кортес, където заседава долната камара на парламента. В церемонията за полагане на клетва на новия държавен глава, която трябва да започне в 10.30 часа местно време, Хуан Карлос няма да вземе участие, за да може главен герой на деня да бъде новият монарх, пише изданието. Сестрата на Фелипе Кристина и нейният съпруг Иняки Урдангарин, които през последните години се оказаха замесени в корупционен скандали, също няма да присъстват на церемонията. 
46-годишният Фелипе официално стана крал на Испания в полунощ местно време, когато влиза в сила документът, подписан от баща му. Той слага край на 39-годишното управление на 76-годишния Хуан Карлос.
Прочетена 2034 пъти