Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет03012024

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Лидерите от Г20 се събраха в Бризбейн
Събота, 15 Ноември 2014 12:15

Лидерите от Г20 се събраха в Бризбейн Избрана

Оценете
(0 гласа)
Срещата на Г20 в Бризбейн започна с неофициално събиране на ръководителите на делегациите на страните, които участват във форума.
Лидерите на 20-те най-развити страни в света започват двудневна среща, която ще бъде фокусирана върху повишаването на икономическия растеж. Очаква се кризата в Украйна и заплахата от ебола също да бъдат сред основните теми на обсъждане. По-рано имаше призиви за включването и на климатичните промени в дневния ред.
Руският президент Владимир Путин е изправен пред враждебно посрещане от някои от западните лидери заради увеличаващата се военна активност на Русия. Преди срещата на Г20 Путин заяви, че САЩ и ЕС са наложили на Русия санкции, които ще навредят на световната икономика.
От своя страна, премиерът на Австралия Тони Абът заяви, че световните лидери ще използват срещата, за да обсъдят създаването на работни места, начините за установяване на данъчни измами и засилването на световната икономика.
Срещата на лидерите от Г20 в австралийския град Бризбейн може да завърши и със създаването на нова международна енергийна институция, която да се нареди в йерархията над Организацията на страните износителки на петрол и Международната агенция за енергетика. Новата институция ще има за цел да гарантира стабилността и прозрачността в сектора. Според австралийски вестник, който се позовава на собствени източници, някои от големите производители като Русия и Саудитска Арабия одобряват проекта, който все още е обект на преговори. „Австралия и други големи икономики искат да поставят основите на нов режим на търговия с енергийните източници в света” заради опасенията, които са предизвикани от промените в цените. Според вестника срещата няма да доведе до непосредственото създаване на нова институция, но може да помогне за разбирателството относно принципите, които тя трябва да следва.
В рамките на срещата в събота председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за мащабни действия срещу укриването на доходи, като по този начин защити заявената от него позиция въпреки разкритията, че големи компании са плащали по-малко данъци, когато той е бил премиер на Люксембург.
„Наистина мисля, че трябва да действаме на международно ниво срещу укриването на данъци”, каза Юнкер преди срещата на Г-20 в австралийския град Бризбейн.
Прочетена 2134 пъти