Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет09292023

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ В 9 часа изтече срокът, който Киев даде на активистите в Източна Украйна
Понеделник, 14 Април 2014 09:58

В 9 часа изтече срокът, който Киев даде на активистите в Източна Украйна Избрана

Оценете
(0 гласа)
В 9 часа тази сутрин изтече крайният срок, който и.д.президентът на Украйна Александър Турчинов даде на протестиращите да освободят всички завзети административни сгради. Ако те се предадат, ще бъдат освободени от всякакво преследване и наказание, обеща държавният глава. В противен случай те ще отговарят пред закона, а в източните области се планира провеждането на мащабна антитерористична операция.
Ръководителят на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко заплаши, че органите на реда „ще неутрализират с всички сили” събитията в източните региони на Украйна.
„От тази нощ, от утре сутринта и по-нататък ежедневно ще нарастват усилията, за да бъде локализирана ситуацията”, добави още той като потвърди, че в безредиците „пряко участие” взимат представители на Партията на регионите и комунистическата партия.
По-рано приключи извънредно заседание за ситуацията в Украйна на Съвета за сигрност на ООН, по време на което Русия и Украйна си размениха взаимни нападки. 
За разлика от участниците в Евромайдан, протестиращите в югоизточните части на Украйна избягват насилието. Това заяви руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на международната организация.
Руският дипломат изтъкна, че част от силите за сигурност в Източна Украйна са преминали на страната на поддръжниците на федерализирането на страната.
Същевременно, Чуркин заплаши, че преговорите във формат ЕС-САЩ-Украйна-Русия могат да бъдат осуетени, ако украинската армия предприеме действия срещу активистите в Донецката област.
Постоянният представител на Украйна в ООН Юрий Сергеев отговори, като обвини Русия, че подкрепя тероризма в югоизточните райони. Сергеев призова представителят на Русия Виталий Чуркин да предаде на президента Владимир Путин да изтегли руските спецчасти от източните райони на Украйна и да започне диалог за разрешаване на кризата.
САЩ също се присъединиха към нападките, като заявиха, че последните събития в източната част на Украйна убедително показват, че Кремъл използва същата тактика, която приложи и в Крим, за да разпали сепаратизъм и да подкопае суверенитета на източноевропейската държава, както и да упражни контрол върху своята съседка. В изявление на Държавния департамент на САЩ се посочва, че Москва действа в нарушение на задълженията, произтичащи от международното право.
Украинските власти съобщиха, че руските разузнавачи взимат пряко участие в организирането на дейността на проруските въоръжени опозиционни групи в източната част на Украйна, изтъкват от американската институция.
Междувременно данните за всички въоръжени нападения над сгради на органите на украинската държавна власт са внесени в Единния регистър на досъдебните разследвания с квалификация „терористичен акт”.
„На 12 и 13 април групи от въоръжени лица извършиха нападения над полицейски управления в градовете Славянск, Краматорск, Красный Лиман и Енжиево В град Славянск неизвестни лица извършиха нападение над регионалния отдел на Службата за сигурност на Украйна. Терористите откраднаха оръжие, което се съхраняваше в полицейските управления”, се казва в съобщението.
Данните за всяко въоръжено нападение са внесени в Единния регистър на досъдебните производства с квалификация „терористичен акт” по член 258 от Наказателния кодекс на Украйна.
За разследването на посочените престъпления отговаря Следственият отдел на Украинската служба за сигурност в Донецка област.
Същевременно загинаха двама души след като неизвестни стреляха от упор по движеща се кола „Рено” близо до магазин „20” в украинския град Славянск.
Още един 21-годишен младеж, попаднал случайно под дъжда от куршуми е хоспитализиран в травматологията на болницата „Ленин” в тежко състояние. Куршум е преминал през шията му, а ръката му е парализирана. Очаква се да бъде прехвърлен със санитарна авиация в Донецк.
По думите на очевидци са били чути около 10 изстрела.
В автомобила е била намерена банкова карта на името на Андрей Мещьоряков.
Междувременно отстраненият от Върховната Рада бивш украински президент Виктор Янукович помоли украинската армия да не стреля по народа си на пресконференция в Ростов на Дон.
„Украйна се движи към банкрут, народът на страната никога няма да приеме такъв диктат, особено диктат на националисти. Държавата е с единия крак в гражданска война.”, подчерта бившият украински президент.
 
 
ИА ФОКУС
Прочетена 1824 пъти