Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет09292022

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Мигрантска вълна залива Сърбия и Унгария
Вторник, 25 Август 2015 10:46

Мигрантска вълна залива Сърбия и Унгария Избрана

Оценете
(0 гласа)
В понеделник вечерта в Унгария са пристигнали първите 1000 от общо 7000 мигранти и бежанци, които в продължение на няколко дни бяха спрени на гръцко-македонската границата, но впоследствие бяха оставени да продължат пътя си към Западна Европа. Според кореспондент на AFP най-малко 1000 души са влезли с влак от Сърбия в Унгария. Те пристигат няколко дни преди завършването на преградата, която унгарските власти строят по границата със Сърбия, за да спрат притока на мигранти. Будапеща възнамерява да завърши съоръжението на 31 август.
Мигрантите са били посрещнати от полицаи, които са ги придружили до център за регистрация на бежанците.
В същото време, ООН обяви, че над 10 хиляди бежанци, предимно от Сирия и Ирак, са влезли в Сърбия през последните няколко дни. Според Върховния комисариат за бежанците на ООН от събота вечерта в балканската страна са влезли над 10 хиляди души, които са преминали от Гърция в Македония, а след това от Гевгелия са взели автобус или влак до Сърбия. Част от бежанците остават за няколко дни в Сърбия и се опитват да намерят място за пренощуване под открито небе в парковете в Белград и други градове.
Властите в Унгария се затрудняват да се справят с пристигащите мигранти. Близо 110 000 бежанци са били регистрирани от началото на 2015 година. Властите са неспособни да се справят с нуждите на мигрантите , а броят им расте бързо. Докато четири-пет хиляди мигранти са настанени в официалните бежански лагери от няколко месеца, други остават във временни подслони. В Будапеща и други по-големи градове мигрантите са си изградили места за почивка по улиците. Кметството на унгарската столица създава т. нар. „транзитни зони“ край всяка по-голяма железопътна гара, където се предоставят вода и санитарни принадлежности както на мигрантите, така и на помагащите им доброволци. ИА ФОКУС
Прочетена 1919 пъти