Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон05292023

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Наводнения заляха Сърбия
Събота, 17 Май 2014 07:39

Наводнения заляха Сърбия Избрана

Оценете
(0 гласа)
Това са най-тежките наводнения в западната ни съседка от 120 години насам
Взрив в топлоелектрическа централа, невиждани разрушения, 7 жертви и стотици хиляди хора в капан – това накратко представляват големи части от Сърбия след най-тежките наводнения от 120 години насам.
 
Най-тежко е попожението в Чачак и Обреновац. В Лазаревац се взриви ТЕЦ, като за щастие няма загинали. В района на град Обреновац и Валиево в Чачак стотици хиляди хора са пленници на потопа; те не могат да бъдат евакуирани. Има села, които са напълно откъснати и заради лошото време до тях не летят даже хеликоптери.
 
За хората в сръбския град Баточина нощта е била безсънна и страшна. Река Лепеница е заляла домовете им, а на много места е избила и подземна вода.
 
„Страшно е, страшно... Огромна вода иде... Тука, при нас през 99-та целия град беше под вода, имаше и удавени... Дано сега не е така!”, вайка се жена.
 
Улиците в Баточина са се превърнали в реки. Водата в къщите достига до метър. Въпреки всичко, някои отказват да напуснат домовете си.
 
40 души са пленници на водата в квартала край река Леница. Техен съгражданин ги извозва с трактор, като общината има готовност за пълна евакуация при необходимост.
 
Бедствието е поразило почти цяла Сърбия, реките са на път да залеят и магистралата за Белград.
 
Европейската комисия задейства механизма за гражданска защита в подкрепа на Западната ни съседка. На помощ са се притекли Германия, Австрия, Словения и България.
 
28 наши огнеборци ще помагат за преодоляване на последиците от наводненията.
 
Групата разполага с 8 пожарни автомобила, мотопомпи и лодки.
 
По първоначален план тя ще помага в бедстващите райони в рамките на седмица.
 
Водач на пожарникарите и спасителите е началникът на пловдивската спасителна група главен инспектор Димитър Бришимов.
Прочетена 1890 пъти