Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет09292022

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Норвегия отбеляза своя национален празник с редица празнични шествия в цялата страна
Неделя, 18 Май 2014 08:32

Норвегия отбеляза своя национален празник с редица празнични шествия в цялата страна Избрана

Оценете
(4 гласа)

Медия


В историята на Кралство Норвегия датата 17 май 1814 г. е свързана с декларацията за независимост на страната и триумфа на конституционното управление. 

 
Този ден се отбелязва с носенето на специални национални костюми - "bunads". Bunads имат различен дизайн в зависимост от това от коя част на Норвегия са, и дали се правят за момичета, или за момчета. Изработват се ръчно и са украсени със сребро. Има много бродерии по тях. Повечето от тези костюми се предават от поколение на поколение. Съществува строг стил на облеклото, така че не може да се добави нищо друго към него, дори яке, и разбира се, никакъв грим или бижу. Популярността на костюма "bunad" много бързо нарасна през последните няколко години и е особено популярен сред младите. 
Във всеки град и село в Норвегия има празнично шествие. Това се прави също и на много места в чужбина, където живеят норвежци. Те маршируват по улиците, пеейки национални песни. 
 
Учениците, известни като “russ” стоят будни цяла нощ, облечени в червени и сини костюми. Возят се в червен или син автобус, който лично са закупили. На 17 май абитуриентите издават и вестник, който се продава. В него всеки дипломиращ се ученик е представен често по начин, който не отразява неговите постижения в училище. 
 
17 май се е установил като най-големия пролетен празник в Норвегия, страна, в която зимата е дълга и студена. Празникът е съпътстван от шествие, което по улиците на Осло е водено от повече от 30 000 деца. То е най-забележителната и колоритна част от Норвежките чествания. Също така хиляди ученици от цялата страна маршируват заедно с училищните оркестри и знамена, минават в колони покрай Кралския дворец и приветстват краля.
 
С времето Денят на конституцията на Норвегия се е превърнал в ден, който фокусира вниманието върху човешките права и ценностите на егалитарното общество. Това е съвсем видно в процесиите, където хора от други култури и страни носят техните национални костюми и развяват знамената си. На този ден традиционно общностите в Норвегия канят и свои сънародници от други държави.
 
По случай 17 май - Ден на Конституцията и национален празник на Норвегия, посолството на Кралство Норвегия в София и Столична библиотека организират Месец на норвежката култура.
Месецът бе открит на 16 май в Столична библиотека с изпълнение на малко познати в България произведения на норвежките класици Григ, Твайт, Мадсен, Синдиг и др. Във фоайето на Столична библиотека бе открита и изложбата "Сиянието на Севера", представяща пейзажни фотоси от Северна Норвегия, дело на фотографа Владимир Донков.
 
Програмата на Месеца предвижда и семинар с участието на Рогер Йосевол, заместник-директор на Националната библиотека на Норвегия, който ще говори за норвежката държавна политика в областта на книгоиздаването и библиотечното дело.
 
На 26 май, в рамките на Пролетния панаир на книгата, ще бъдат представени съвременни норвежки автори и произведения в превод на български език. Проф. Вера Ганчева ще представи норвежкия литературен канон и скандинавистиката в България.
 
За най-малките е организиран конкурс за рисунка на тема "Фиордите на Норвегия", а имената на наградените ще бъдат оповестени на специално събитие на 13 юни в Детския отдел на Столична библиотека.
 
Костадин Атанасов
 
Прочетена 2137 пъти