Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед03032024

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Ожесточени сблъсъци в Киев
Вторник, 18 Февруари 2014 15:47

Ожесточени сблъсъци в Киев

Оценете
(1 глас)
Най-малко 25 демонстранти и 37 служители на силите на реда са ранени при сблъсъците, които избухнаха днес в украинската столица Киев. Украинското вътрешно министерство обяви, че петима военнослужещи от вътрешните войски са получили огнестрелни рани по време на ожесточените сблъсъци, които белязаха започналите като мирно шествие протести. По данни на украинската партия „Баткивщина” един демонстрант е убит от специалните части „Беркут”. При настъпление на органите на реда срещу демонстрантите на „Крепостная переулка” един от протестиращите е бил ранен смъртоносно, съобщават активисти на „Батькивщина”.
В същото време полицията е започнала да изтласква демонстрантите от Мариинския парк и улица „Институтская”. Протестиращите отстъпват към метростанция „Арсеналная”.
На киевската улица „Садовая” бе подпален автомобил на силите за сигурност. Вандалският акт бе извършен, след като по-рано на кръстовището между „Институтская” и „Шелковичная” протестиращи подпалиха два полицейски камиона.
Сблъсъците между демонстранти и силите на реда започнаха на кръстовището между улица „Институтская” и „Шелковичная”, където протестиращи хвърляха камъни срещу силите на реда, а в отговор полицаите използваха звукови гранати и сълзотворен газ. Част от демонстрантите атакуваха автомобили и скандираха „Фашисти”.
Междувременно, стана ясно, че протестиращи периодично хващат служители на силите на реда и ги водят към централния площад „Независимост”. До момента демонстрантите са отвели по този начин най-малко петима служители на силите за сигурност, хванати в района на улица „Институтская”. Заловените са със скъсани дрехи, без шапки, по лицата на някои от тях има кръв.
Участници в антиправителствените протести успяха да окупират офиса на управляващата Партия на регионите на улица „Липская”. Част от сградата бе опожарена, след като стотици протестиращи хвърляха коктейли „Молотов” по зданието.
Освен това демонстрантите взеха в плен мъж в цивилни дрехи, който се е намирал в офиса на партията. Протестиращите са взели за заложник и един полицай.
Междувременно, съвещанието в кабинета на председателя на Върховната Рада в Киев продължава. Въпреки че досега не е направено официално изявление, анонимни източници съобщават, че проектопостановлението за връщане на конституцията от 2004 година е регистрирано за разглеждане в парламента.
От своя страна, депутатът от опозиционната партия „Удар” Валерий Карпунцов заяви, че предложението е внесено под номер 4154, което означава, че съвсем скоро то ще бъде обсъдено в парламента.
Част от депутатите от управляващата в Украйна Партия на регионите са готови да подкрепят предложението за връщане на конституцията от 2004 година, заяви и депутатът Инна Богословская.
Според нея предложението на опозицията има подкрепата на половината депутати от Партията на регионите. Богословская допълни, че съгласно предложението конституцията от 2004 година ще бъде върната в сила, като в същото време ще бъде създадена конституционна комисия, която да доразвие и подобри текста. 
 
ИА ФОКУС
Прочетена 2356 пъти