Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед03032024

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Парламентът на Русия разреши на Путин да прати армията в Украйна
Събота, 01 Март 2014 22:00

Парламентът на Русия разреши на Путин да прати армията в Украйна Избрана

Оценете
(0 гласа)
Съветът на Федерацията даде съгласие на президента Владимир Путин за използване на Въоръжените сили на РФ на територията на Украйна до нормализиране на обстановката там, предаде ИТАР-ТАСС.
 
Искането си Путин аргументира стъпката с необходимостта да се защитят руските граждани и персонала в руската военна база в украинския стратегически район Крим.
 
На официалния сайт на Върховната рада на Украйна се появи съобщение за състоял се днес телефонен разговор на и.д. президента на Украйна Олександър Турчинов с държавния секретар на САЩ Джон Кери, предаде ИТАР-ТАСС. "Ние оценяваме такова поведение (на Русия) като пряка агресия по отношение на суверенитета на Украйна", заявил Турчинов по време на разговора.
 
Съветът за сигурност на ООН в 21 чaса българско време ще се събере на извънредно заседание при закрити врата за Украйна, съобщи още ИТАР-ТАСС, като цитира осведомен дипломатически източник от световната организация.
 
Председателят на парламента на Украйна, и.д. президент на страната Олександър Турчинов е свикал извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана за ситуацията в Крим, съобщи пресслужбата на партията "Баткившчина". Върховната рада утре ще се събере на извънредно заседание. Пленарното заседание ще започне в 10 ч. местно (и бългaрско) време на 2 март, съобщи пресслужбата на парламента.
 
Руският президент Владимир Путин ще вземе решение за изпращане на руски контингент в Украйна и за отзоваване на посланика на Русия от САЩ, изхождайки от развитието на ситуацията, засега такива решения няма, коментира пресекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от Интерфакс. "Разбира се, той ще взима тези решения с оглед на това как ще се развива ситуацията. Искам да се надявам, че ситуацията няма да се развива по този сценарий, по който се развива сега, сиреч по пътя на нагнетяване на обстановката и по пътя на създаване на заплаха за руснаците на полуостров Крим", каза Песков в ефира на телеканал "Россия 24".
 
Песков подчерта, че държавният глава е получил "целия арсенал от средства, необходими за уреждане на тази ситуация, и по отношение на задействане на войски, и по отношение на взимане на решение относно шефа на руската дипломатическа мисия в САЩ. Същевременно трябва да се подчертае, че засега нито първото, нито второто решение президентът не е взел. Такива решения няма", каза Песков.
Русия трябва да уважава суверенитета, териториалната цялост и границите на Украйна, включително по отношение на придвижването на руски сили в Украйна, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, циитран от Ройтерс. "Спешна нужда от деескалация в Крим. Съюзниците от НАТО продължават да се координират тясно", написа той в Туитър.
 
Върховният външнополитически представител на ЕС Катрин Аштън пък призова Русия  да не изпраща такива войски, а да изразява мненията си чрез мирни средства.
 
Предложението на президента на Руската федерация за използване на Въоръжените сили на Руската федерация на територията на Украйна е своевременна стъпка , заяви по-рано пред журналисти председателят на комитета на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките със съотечественииците Леонид Слуцки, предаде ИТАР-ТАСС.
 
"Ставаме свидетели и участници в цивилизационна схватка - "за" или "против" установяването на планетата на еднополярен световен ред. Русия винаги е била против това, но днес Западът се опитва с всякакви методи на откъсне Украйна от руския свят, от Русия, от интеграционните процеси на постсъветското пространство", каза Слуцки. Той подчерта, че това, което сега се случва в Украйна, е "антиконституционен преврат, който застрашава сигурността и живота на нашите съотечественици, спазването на техните основни права и свободи".
 
"Не можем да оставаме безучастни към това. Трябва да осигурим сигурността преди всичко на територията на Крим, като този регион, койтор се явява база на съпротивата срещу преврата и въоръженото завземане на властта в Киев", добави той.
 
Според него Русия може и има да право да въведе ограничен контингент на въоръжените си сили в Крим "с цел запазването на Черноморския флот и живота на нашите съотечественици в Крим и за противостояние на възможни въоръжени провокации от страна на сегашния антиконституционен режим в Киев".
 
(БТА)
Прочетена 2103 пъти