Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт12052023

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Политическата криза в Украйна продължава
Неделя, 26 Януари 2014 16:26

Политическата криза в Украйна продължава Избрана

Оценете
(1 глас)
Агенциа "Фокус"

След поредното денонощие на протести политическата сила в Украйна продължава, но
Европейският съюз остава готов да подпише споразумение за асоцииране с Украйна.
Той осъди „неоправданото използване на сила и жестокостта на украинските власти срещу демонстрантите, по- голямата част от които мирни”.
„Изказвам най-искрените си съболезнования на семействата на загиналите. Всички виновни трябва да понесат своята отговорност. Желая най-скорошно оздравяване на стотиците пострадали, а също така призовавам незабавно да бъдат освободени всички, които са задържани заради това, че са участвали в мирните протести”, заяви председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.
Ван Ромпой след срещата си с премиера на Полша Доналд Туск във Варшава.Междувременно украинските въоръжени сили няма да се намесват в конфликтната ситуация в страната, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира военния министър на Украйна Павел Лебедев.
„Армията ще следва строго конституцията и законите на Украйна, които точно и ясно определят ролята, функциите и задачите й”, отбеляза Лебедев.
Същевременно депутатът от опозиционната украинска партия „Баткивщина” Иван Варченко заяви, че двама активисти от „Евромайдана” Александър Кутянин и Алексей Ряполов са били отвлечени тази нощ.
„Тях са ги похитили след като снимали номерата на автомобилите на „приятелите на Кернес” до хотел „Национал”. Когато разбрах за случая, информирах устно по телефона началника на областната полиция Олег Демченко и неговият заместник Николай Голуб”, заяви варченко, като подчерта че полицията работи по случая.
Същевременно Украинската опозиция отмени провеждането на „народно вече” днес в центъра на украинската столица Киев, 
Днес протестиращите ще отдадат последна почит на загиналия по време на протестите Михаил Жизневски в 13 часа местно време на площад „Независимост”, след което ще има опело в Михаиловския събор.. По този повод днес е обявен траур на площада и протести няма да дима.
25-годишният Михаил Жиневски от Беларус загина по време на протестите в Киев Работил е като нещатен кореспондент на вестника „Свободная Киевщина” и е членувал в младежката организация на партия УДАР.
Прочетена 2037 пъти