Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет03012024

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Преговорите за Украйна ще продължат
Четвъртък, 06 Март 2014 11:52

Преговорите за Украйна ще продължат Избрана

Оценете
(0 гласа)
Руският външен министър Сергей Лавров устоя на натиска на Запада да се срещне с украинския си колега, но заяви, че преговорите за кризата в Украйна ще продължат в следващите дни. В края на ден на интензивни преговори в Париж, в които участваха външните министри на Русия, САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Полша, както и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, Лавров напусна сградата на френското министерство на външните работи, без да проведе среща с действащия украински външен министър Андрей Дещица – член на правителство, което Москва отказва да признае. САЩ, подкрепяни от Великобритания, Франция и Германия, призоваха Лавров да се съгласи на среща лице в лице с Дещица като сигнал за готовността на Москва за деескалация на конфронтацията със Запада във връзка с действията на Русия на Кримския полуостров. В кратно изявление Лавров заяви, че неговото заминаване не означава край на усилията за разрешаване на настоящата криза чрез дипломатическите канали. „Имахме дълъг ден на дискусии за Украйна”, каза руският дипломат. „Всички се тревожим за това, което се случва там”, добави той. „Съгласихме се да продължим дискусиите в следващите дни, за да видим как да помогнем за стабилизирането и нормализирането на ситуацията и преодоляване на кризата”, допълни Лавров. 
Държавният секретар на САЩ Джон Кери потвърди, че „интензивните дискусии” с Русия и Украйна ще продължат в следващите няколко дни. 
„Днес инициирахме процес, който се надяваме в последствие да доведе до деескалация” на напрежението между Украйна и Русия, каза Кери след края на дипломатическите преговори в Париж, които завършиха с отказа на Москва да отстъпи пред натиска на Запада за провеждане на директни преговори с новото украинско правителство.
По-рано високопоставен представител на американския Държавен департамент отрече руските съобщения, че Москва и западните сили са се съгласили, че украинското правителство и опозицията трябва да се придържат към мирното споразумение, посредник на което стана ЕС.
От своя страна министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс смята за възможно в „близките дни да бъде намерен изход от кризата” в Украйна. Това заяви той след края на срещата в Париж с външните министри на Русия, САЩ, Германия, Великобритания, Полша, в която участва и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън. 
„Работата продължи цял ден”, каза Фабиюс след края на дискусиите. „За пръв път от началото на кризата в Украйна успяхме да осигурим среща в Париж на министъра на външните работи на Русия (Сергей Лавров), на държавния секретар на САЩ (Джон Кери), на министъра на външните работи на Украйна (Андрей Дещица) и европейските им колеги”, добави той и почерта: „За пръв път успяхме да постигнем напредък в правилната посока, ние поехме по пътя на разрешаването на кризата в Украйна.”
„Договорихме се да продължим преговорите и да се постараем да постигнем мирното разрешаване на кризата”, съобщи министърът и добави, че работата ще продължи в Рим, където предстоят интензивни консултации. „Възможно е в следващите дни да успеем да намерим изход от кризисната ситуация”, допълни Фабиюс. 
 
 
ИА ФОКУС
Прочетена 2264 пъти