Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет03012024

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Продължава издирването на изчезналия пътнически самолет на „Малайзия еърлайнс”
Понеделник, 10 Март 2014 17:43

Продължава издирването на изчезналия пътнически самолет на „Малайзия еърлайнс” Избрана

Оценете
(1 глас)
Малайзия разшири района на издирване на изчезналия пътнически самолет на „Малайзия еърлайнс”, след тридневно безуспешно претърсване на морето за отломки. 
„Районът на претърсване в Южнокитайско море е разширен”, обяви началника на Агенцията за гражданска авиация Азарудин Абдул Рахман. Той допълни, че освен издирвателните действия във водите между Малайзия и Виетнам, властите търсят на сушата в Малайзия и край Западна Малайзия.
Мистерията с изчезването на малайзийски пътнически самолет се задълбочава, след като разследващите стигнаха до извода, че намереният петролен разлив край Виетнам не е свързан със самолета. Властите в Куала Лумпур съобщиха, че лабораторните анализи показват, че намереното петролно петно в Залива на Тайланд е от гориво за кораби. 
Следствието съобщи, че издирващите не са намерили нищо, което да е от Боинг 777, въпреки появилата се информация за носещи се по водата отломки южно от Виетнам. По-рано през деня се появи информация, че Виетнам изпраща спасителен хеликоптер да провери „жълт обект”, свободно носещ се в териториалните му води, който спасители смятат, че може да е спасителен сал от малайзийския самолет, изчезнал с 239 души на борда. 
Виетнамски изтребител е забелязал обекта по-рано през деня, но не е могъл да се приближи и да определи какво е, съобщиха от виетнамското транспортно министерство. 
ФБР се опасява, че Китай е бил целта на терористична атака, която може би е свалила малайзийския самолет в морето около Виетнам. ФБР и Интерпол се присъединиха към разследването на причините за изчезването на лайнера.
Междувременно Китай поиска властите в Малайзия да „повиши усилията си” около издирването на самолета, който изчезна с над 150 китайци на борда. 
„Малайзийската страна придаде важност на инцидента с искрено поведение, но в светлината на ситуацията, Малайзия трябва да повиши своите усилия”, каза говорителят на китайското външно министерство Кин Ган пред репортери на редовен брифинг. 
В Малайзия са успели да идентифицират единия от двамата мъже, качили се на борда на изчезналия самолет на „Малайзия еърлайнс” с крадени документи. Полицейски началник Халид Абу Бакар каза, че мъжът не е малайзиец. Властите са успели да го идентифицират използвайки записи от охранителните камери на летището. 
„Това е всичко, което можем да разкрием. Все още установяваме дали двамата са влезли в страната легално или нелегално”, пояснява Бакар.
 
ИА ФОКУС
Прочетена 2173 пъти