Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря09282022

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Провежда се критично съвместно военно учение Турция – НАТО, в критично за сирийската криза време
Сряда, 18 Септември 2013 09:58

Провежда се критично съвместно военно учение Турция – НАТО, в критично за сирийската криза време Избрана

Оценете
(3 гласа)
На фона на сваления сирийски хеликоптер и критичната ситуация по търсене на начини за разрешаване на сирийската криза, някак си незабелязано се провежда и критично съвместно военно учение Турция – НАТО, съобщи турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк. Неслучайно кодовото наименование на учението е „Рамщайн Гард - 7” - на името на военновъздушната база на САЩ в Германия „Рамщайн”, където е базиран командният център на противоракетния щит на НАТО. Показателно е, че учението стартира точно в деня на свалянето на сирийския хеликоптер на 16 септември и ще продължи четири дни. Целта на „Рамщайн Гард - 7” е практически да бъдат отработени въпросите по взаимодействието между интегрираната ПВО система на НАТО и националната ПВО система, системите и платформите за свръзка в условията на радиоелектронна борба. Тоест, изпробване на свързочните системи, които трябва да се изградят между НАТО и турската национална ПВО, по време на евентуално въздушно или ракетно нападение. 
По време на учението се изпробват и контролни радари за предупреждение. Това означава, че е включен и разположеният край Диарбекир радар, установил нарушаването на турското въздушно пространство от сваления сирийски хеликоптер. Учението се провежда на обширна територия във въздушното пространство и акваторията на триъгълника: провинция Коня (Централна Турция), Средиземно море, провинция Диарбекир (Югозападна Турция).
От турските въоръжени сили участват 16 бойни самолети от състава на ВВС (осем Ф-4 и осем Ф-16) и два разузнавателни самолета РФ-4Е (подобни на сваления от Сирия турски разузнавателен самолет); една фрегата и един боен катер – от състава на ВМС; два хеликоптера Скиорски Ес-70 – от състава на сухопътните войски, посочи още турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк.
 
 
ИА ФОКУС
Прочетена 1761 пъти