Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Съб09302023

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ РЕАКЦИИ ОТ ОТГОВОРЪТ НА РУСИЯ ЗА САНКЦИИТЕ
Петък, 08 Август 2014 09:05

РЕАКЦИИ ОТ ОТГОВОРЪТ НА РУСИЯ ЗА САНКЦИИТЕ Избрана

Оценете
(0 гласа)
 Забраната за внос на хранителни продукти в Русия може да се заобиколи. Европейските храни ще се внасят контрабандно и по напълно легален начин – след преработка в страните от Митническия съюз, съобщава РБК Daily. 
„Нещата са лоши. Тъкмо сключих хубав договор с „Магнит”, изглежда сега това е само хартия”, жалва се доставчик на храни от Европа. Но, по думите му, в четвъртък е изпратил камион с храни, който ще се опита да влезе в Русия през Беларус. „Ще видим какво ще стане”, казва той. 
Логиката му е такава – за изпълнението на правителственото постановление, което въвежда забрана за внос на отделни стоки, ще следи руската Федерална митнически служба, но на беларуската граница стоката ще се пропусне от местни митничари. „А след това граници няма, както и забрана за продажба на товари от списъка на територията на Русия” разсъждава доставчикът, обмисляйки пропускът, от който ще се възползват мнозина.
Русия въвежда забрана за внос на отделни видове хранителни продукти от страните от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия. На бюрото на премиер Дмитрий Медведев сега лежат ответните, но засега неподписани мерки срещу санкциите над руската авиокомпания "Добролет", пише вестник Российская газета. 
В изпълнение указа на президента Владимир Путин за „прилагане на отделни специални икономически мерки с цел гарантиране сигурността на Руската федерация”, премиерът Дмитрий Медведев подписа правителствено постановление, създавайки пълен списък на стоките забранени за внос в Русия от редица държави, които по-рано въведоха икономически санкции срещу руски компании и граждани. 
„Дълго време страната никак не отговаряше на т. нар. санкции, които някои държави въведоха спрямо Русия. Ние до последно се надявахме нашите чуждестранни колеги да разберат, че санкциите са задънена улица, те на никого не са нужни. Но те не разбраха, и ситуацията се разви така, че ние сме принудени да предприеме ответни мерки”, каза Медведев откривайки заседанието на правителството.
Всеки пети руснак смята, че санкциите ще ударят него лично. Това става ясно от ново допитване, пише вестник Независимая газета. При това болшинството руснаци смятат за правилно въвеждането на ответните санкции, включително забраната на европейските плодове и зеленчуци. 
Максимален за последните седем години е броят на тези, които смята, че Русия е обградена от врагове. Както и тези, които са убедени, че страната е станала по-уважавана на Запад. 
Въведените от запада секторни санкции бяха насочени към държавни компании и отделни чиновници, и само сплотиха общественото мнение в подкрепа на действията на Кремъл в Украйна. Това се потвърждава от ново допитване на „Левада-Центр”, според което засега само около 25% от руснаците смятат, че санкциите могат да създадат сериозни проблеми за семейството им и да засегнат тях лично. Малко повече руснаци (38%) засега остават спокойни, смятайки че санкциите ще ударят повече по културни, икономическия и политически елит и няма да им създадат сериозни проблеми. 
Само 13% вярват, че ограниченията ще ударят по президента Владимир Путин и неговото обкръжение, както е било замислено.
Следственият комитет на Русия се намеси в ситуацията с краха на няколко туристически компании, завеждайки едновременно пет дела за мошеничество. Според следователите, жертви на неустановените засега мошеници са станали десетки хиляди хора, пише Коммерсант. Следствието и прокуратурата възнамеряват да подведат пот отговорност не само собствениците на туристическите оператори, но и чиновниците, които е трябвало да контролират дейността им. 
Наказателни дела са започнати „по случаи на незаконни финансови операции, извършени от туристическите компании Лабиринт, Роза ветров Мир, Идеал-тур, Нева и Експо-тур. 
Освен това, във връзка със заплахата от колапс на туристическия пазар, следствието вече е започнало проверки и на други туроператори, които по някакви причини са спрели дейността си. 
 
ИА ФОКУС
Прочетена 2028 пъти