Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет09292022

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Събирачи на смет в Анкара откриха обществена библиотека
Неделя, 21 Януари 2018 14:45

Събирачи на смет в Анкара откриха обществена библиотека Избрана

Оценете
(1 глас)
Събирачи на смет в турската столица Анкара откриха обществена библиотека с книги, намерени на сметището, където работят. Нетрадиционния книжен кът отваря врати през септември 2017 г. след месеци събиране на издания и дезинфекцирането им от специалисти.
Събирачите на смет от област Чанкая започват да колекционират по-запазените томове с идеята да ги ползват заедно със семействата си. Новината обаче се разчува и местните се включват с дарения. Днес библиотеката съдържа над 6000 заглавия от различни жанрове. Обособен е детска секция с комикси, както и отделна с научна литература. Намират се дори четива на английски и френски език.
 
Библиотеката се помещава в свободната сграда на бивша фабрика за тухли. Мястото се е оказва изключително подходящо заради дългите си коридори и обширните пространства. 
 
С времето фондът на библиотеката толкова се разраства, че тя започва да отдава книги под наем на училища, образователни програми и затвори. Общината пък назначава библиотекар на пълен работен ден, който да обслужва четящите. Често се организират посещения на училищни групи, а велосипедистите, които карат колела в близката долина, се възползват от предлагания от библиотеката отдих, хубава книга и чаша чай. В свободните помещения пък се играе шах.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник и снимки/CNN
Прочетена 1593 пъти