Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет09292022

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ САЩ планират изтеглянето на всички свои военнослужещи от Афганистан след края на 2014 г.
Сряда, 26 Февруари 2014 13:29

САЩ планират изтеглянето на всички свои военнослужещи от Афганистан след края на 2014 г.

Оценете
(0 гласа)
Администрацията на американския президент Барак Обама за пръв път предупреди Афганистан, че е започнала планирането на възможното изтегляне на всички американски военнослужещи до края на годината, в случай че не бъде подписано споразумение в областта на сигурността, предаде CNN. 
Изявленията на Белия дом и на министъра на отбраната на САЩ Чък Хейгъл показаха раздразнителността на Обама във връзка с отказа на президента на Афганистан Хамид Карзай да подпише споразумението, което предвижда запазването на хиляди американски военни в страната след края на бойните операции в края на тази година. 
В телефонен разговор с Карзай във вторник за обсъждането на предстоящите избори за нов лидер на Афганистан, Обама показа ясно, че времето за изготвянето на план за запазването на американски сили след 2014 година изтича, съобщи Белият дом. Президентът Обама е наредил на Пентагона да изготви адекватни планове за изтегляне до края на годината, в съответствие с които САЩ няма да оставят свои войници в Афганистан след 2014 година, се казва в изявлението. В него се отбелязва още, че остава възможността за подписването на споразумението с новия афганистански лидер, ако Карзай откаже. 
В отделно изявление Хейгъл заяви, че силно подкрепя наредбата на Обама за съставянето на такива планове.
Междувременно, Пакистан предупреди, че изтеглянето на всички американски военнослужещи ще има ужасяващи последствия и ще доведе до гражданска война в Афганистан. 
Прочетена 1558 пъти