Най-малко 80 души са загинали при силно земетресение с магнитут 7,8 по Рихтер, разтърсило западната пакистанска провинция Белуджистан, предаде Ройтрес.

В областта Аваран, където е бил епицентърът на труса, най-малко една трета от жилищните сгради са разрушени. Започнали са спасителни операции.

Очаква се броят на жертвите да нарасне, тъй като много хора изглежда са затрупани под отломките на сгради.

Всички смъртни случаи, потвърдени до момента, са в югозападната област Аваран, където е бил епицентърът на труса.

Кадри на местната телевизия показват напълно разрушени къщи и хора, останали без дом след силния трус. В района на Аваран е обявено извънредно положение, а властите се опасяват, че окончателната равносметка за загиналите ще бъде много по-висока.

Трусът бе усетен и в индийската столица Делхи, където сградите се разклатили, съобщи Ройтерс.

Според Геофизичния институт на САЩ епицентърът на труса е бил на 240 км югоизточно от град Далбандин, в Белуджистан, в отдалечен и рядко населен планински район.

Институтът обяви "червена тревога" във връзка със земетресението в Пакистан, което означава, че е възможно трусът да е станал причина за смъртта на голям брой хора и че бедствието може да се окаже с големи мащаби.

"В миналото такива земетресения са изисквали реакция на национално и международно ниво", подчерта службата, която предвижда и икономически загуби от труса.

Трусът е бил регистриран в 16,29 ч. местно време (14,29 ч. по Гринуич) на дълбочина 15 км, добавя АФП.

Той е бил толкова силен, че край бреговете на Пакистан в Арабска море се е образувал нов остров.

Земетресението е било усетено в големите градове в южната част на Пакистан, сред които и икономическия мегаполис Карачи.

През април земетресение с магнитуд 7,8 разтърси югоизточен Иран - близо до границата с Белуджистан. При него загинаха 41 души, а над 12 000 пострадаха от пакистанската страна на границата.