Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет03012024

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Световните лидери осъдиха анексирането на Крим от Русия
Сряда, 19 Март 2014 10:30

Световните лидери осъдиха анексирането на Крим от Русия

Оценете
(0 гласа)
Световните лидери осъдиха анексирането на Крим от Русия. 
Вчера руският президент Владимир Путин и лидерите на Крим и Севастопол подписаха договор за присъединяването на териториите към Руската Федерация.
САЩ осъждат официалното анексиране на Крим от Русия, каза говорителят на Белия дом Джей Карни. Той посочи, че се готвят още санкции срещу руски чиновници. 
„Това е опит на Путин да пренапише границите на поствоенна Европа”, каза в тази връзка бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън. От своя страна действащият шеф на американската дипломация Джон Кери заяви, че руските действия в Източна Украйна „са нечувани за страна от модерния свят, особено за държава като Русия, където залозите са толкова високи”. 
„Кримският „референдум”, който нарушава украинската конституция и се случи под натиска на руската военна интервенция, никога няма да бъде признат от САЩ и международната общност”, каза президентът на САЩ Барак Обама, който след това позвъни на лидерите на Г-7, за да ги покани да обсъдят украинската криза в Хага следващата седмица.
„Русия предложи редица аргументи, за да оправдае това, което е нищо друго, освен заграбване на земя”, каза вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. 
Германия също реагира на руския ход. „Едностранното обявяване на независимост от страна на Крим и поглъщането му от Руската федерация са неприемливи удари срещу териториалния интегритет на Украйна”, е казала германският канцлер Ангела Меркел в разговора си с Обама, съобщи неин говорител. „Т.нар. референдум нарушава международното право, обявяването на независимост, което руският президент прие, също нарушава международното право и абсорбирането му в Руската Федерация според нас нарушава международното право”, смята Меркел. 
ЕС не признава нито незаконния и нелегитимен референдум в Крим, нито неговия резултат, се казва в съвместно изявление на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. В него се добавя, че ЕС не признава и няма да признае анексирането на Крим и Севастопол в Руската Федерация. 
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун следи с „все по-голямо безпокойство действията, предприети в посока на анексирането на Крим” и „призовава за възобновяване на конструктивния диалог между всички засегнати страни за разрешаването на кризата”, каза говорител на Бан. 
От своя страна генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен каза: „Анексирането на Крим е незаконно и нелегитимно и съюзниците на НАТО няма да до признаят.” Той добави, че е „силно разтревожен” заради съобщенията за смъртта на украински войник. „Необходимо е всички страни да покажат сдържаност и да предприемат всички необходими мерки, за да се избегне допълнителна ескалация”, каза той. 
Временният президент на Украйна Александър Турчинов заяви: „Русия играе мръсна игра, анексирайки Крим. Втората световна война започна с анексирането на териториите на други страни към Нацистка Германия, Путин следва примера на фашистите от 20 век.”
От своя страна, бившият украински премиер Юлия Тимошенко заяви, че чрез действията си Путин показва на света, че Русия не се интересува от Запада. 
Великобритания каза, че чрез анексията на Крим Путин избира пътя към изолацията. Тази позиция изрази британският външен министър Уилям Хейг, който обяви, че Обединеното кралство ще прекрати двустранното военно сътрудничество с Русия. 
Френският президент Франсоа Оланд посочи, че страната му не признава резултатите от референдума в Крим, нито анексирането на региона към Русия и призова за „силен и координиран европейски отговор” на действията на Москва. 
 
ИА ФОКУС
Прочетена 2029 пъти