Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет09292022

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Украйна- курс на Запад
Вторник, 25 Февруари 2014 08:09

Украйна- курс на Запад Избрана

Оценете
(0 гласа)
Страните от Евросъюза и САШ изразяват своята публична подкрепа към Украйна. По време на срещата си с председателя на Върховната Рада Александър Турчинов, върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън и обяви, че Европа е готова да подкрепи Украйна. 
„Осигуряването на необходимите ресурси ще даде възможност да се изпълни това, което е планувано. Ние сме готови да подкрепим Украйна и да подадем на другите държави сигнал, че вашата страна не само решава проблемите си от миналото, но също така гледа напред”, изтъкна Аштън. Тя е обсъдила пътя за изход от кризата и въпроса за международна финансова помощ за Украйна с представители на украинските власти. 
Посещението си в Киев Аштън е започнала с полагане на цветя в памет на жертвите на сблъсъците в Киев. След това се е срещнала с временно изпълняващия длъжността президент Александър Турчинов, министъра на финансите Юрий Колобовий, опозиционните лидери Виталий Кличко и Олег Тягнибок и други.
Полша няма да стане донор на корумпирана Украйна, която първо трябва да се подготви за получаването на международна финансова помощ, заяви полският премиер Доналд Туск
„Варшава трябва да бъде заинтересована от икономическата и финансовата стабилност на Украйна, но ние не можем да „излезем от кожата си”. Сега не може да се случи така, че Полша да стане ключов донор, т.е. този, който ще даде парите си”, заяви Туск. 
Междувременно, френският държавен глава Франсоа Оланд призова за „мирен преход” в Украйна
САЩ призоваха за сформирането на експертно правителство в Украйна, което да подготви страната за предварителни избори
„Президентът Виктор Янукович в момента не ръководи страната. Ние не можем да потвърдим къде е той в момента. Ние подкрепяме усилията за поставяне на политическата ситуация в страната под контрол от страна на законно избрания нов председател на парламента Александър Турчинов”, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.
Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа може да помогне на Украйна да сформира правителство, считат в Белия дом.
„От гледна точка на Вашингтон ОССЕ в частност може да предложи съдействие и експертни знания на украинските законодатели, опитващи се са създадат многопартийно правителство на националното единство”, заяви вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън.
Междувременно се разбра , че в украинския град Симферопол са пристигнали депутати от руския парламент, начело с ръководителя на комисията по отношенията със страните от ОНД Леонид Слуцки
„В Симферопол има политически десант от Русия. Има синхрон. Русия започна да издава паспорти по облекчена процедура. Москва настоява за изпълнение на споразуменията между опозицията и Янукович. И главното – в случай, че кримчани решат на референдум, или Крим се обърне към Москва за молба за присъединяване..Русия ще разгледа този въпрос много бързо”, заяви украинският активист Олег Крючков.
Депутати от партиите „Батькивщина” и „Удар” предлагат в украинската Върховна Рада потвърждаване на необратимостта на курса на Киев към ЕС е и приемане на редица мерки за възможно най-бързо сключване на споразумение за асоцииране.
Ирина Геращенко и Борис Тарасюк са внесли в парламента съответния законопроект . Те също така предлагат Върховната Рада да разгледа поправките в конституцията за усилване на гаранциите за независимост на съдиите и законопроекта за прокуратурата и други свързани с европейската интеграция проекти.
Геращенко и Тарасюк инициират провеждане на преговори между украинския кабинет и ЕС за предоставяне на помощ на Украйна по реализирането на споразумението за асоцииране на принципите на предвстъпителната помощ за страни-кандидатки.
По-рано Върховната Рада уволни високопоставени украински политици, предаде Народните представители приеха Постановление за освобождаване от длъжност на министъра на културата Леонид Новохатко. Същото решение беше взето и за Наталия Королевская, която повече няма да заема поста министър на социалната политика. 
Парламентът уволни също така петима съдии от Конституционния съд.Началникът на полицията в Киев, генерал-лейтенант Валерий Коряк, също е уволнен. Той е считан за съпричастен към насилието спрямо демонстранти- привърженици на евроинтеграцията. Освен него от министерството на вътрешните работи на Украйна са уволнени още седем души, заемали различни ръководни длъжности. 
 
 
 
ИА ФОКУС
Прочетена 2101 пъти