Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед03032024

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ В Крим продължат с подготовката за отделяне от Украйна
Вторник, 11 Март 2014 14:30

В Крим продължат с подготовката за отделяне от Украйна Избрана

Оценете
(0 гласа)
Парламентът на Крим прие декларация за независимост на републиката, която е необходима за провеждането на референдума. „Този документ е необходим за провеждането на референдума и евентуалното влизане на Крим в състава на Руската Федерация” е заявил източник на агенцията.
В Симферопол започна печатането на бюлетини за предстоящия референдум за статута на Крим. Това съобщи председателят на комисията за организирането на референдума Михаил Малишев. По негова информация, за референдума ще се отпечатат 1.55 милиона бюлетини. 
В Крим по официални данни са регистрирани 1 534 000 избиратели. Референдумът за статута на полуострова ще се състои на 16 март. 
Междувременно във вторник бе пуснат Народният интернет-портал „Крим заедно...”. Целта на проекта, който е организиран от доброволци в автономната република, е „обективното информиране на населението с обективна информация”. Всеки желаещ може да разпечатва и да разпространява материалите от сайта, който се намира на адрес http://zapobedu.com.ua. 
Председателят на Върховната рада на Украйна и и.д. президент Александър Турчинов заяви необходимост от създаване на Национална гвардия за защита на населението.
„Създаването на базата на вътрешните войски на Национална гвардия има за цел защита на страната и гражданите от всякакви престъпници, от вътрешна и външна агресия”, каза той. По думите му, мобилизацията в гвардията и армията ще е на „доброволци, хора преминали военна служба”.
Новото правителство на Украйна разчита да получи първия транш от Международния валутен фонд не по-рано от април тази година. „В момента текат интензивни преговори с мисия на фонда, като в същото време се осъществява правителствена програма за съкращаване на разходите”, е казал министърът на финансите на страната Александър Шлапак. 
Украинските войници в Крим се чувстват изоставени на произвола на съдбата, защото не получават ясни заповеди от Киев как да действат в условията на руска окупация. Такова заявление са направили от поделението в кримския град Евпатория, което е блокирано от руската армия. „Окупирани сме от Русия, а настоящата власт в Киев не прави нищо...”, разказва възмутено един от войниците. По думите на един от офицерите в поделението, т.нар. „зелени човечета” са войници на руския черноморски флот, които за разлика от украинските военни имат точни и ясни заповеди.
В същото време от Брюксел обявиха своята официалната позиция. Референдумът в Крим застрашава безопасността на целия Европейски съюз, тъй като може да провокира сепаратизъм в други райони на Европа. За да предотврати тази заплаха, ЕС е готов на икономически жертви, които могат да провокират санкции срещу Русия. Ако Москва продължи да ескалира в Крим, ЕС не само ще замрази сметките и анулира визите на някои руснаци, но и може да замрази икономическите и политическите си отношения с Русия, заявява Брюксел.
Европейският комисар по въпросите на разширяването и европейската политика за съседство Щефан Фюле заяви, че споразумението за асоцииране не е крайната цел на сътрудничеството между ЕС и Украйна. 
Фюле каза пред Европейския парламента в Страсбург, че някои партньори на ЕС, сред които и Украйна, в рамките на източната политика за съседство „са определили точно своите евроинтеграционни цели”. 
„Чакахме твърде дълго за това как ще се отрази и как да отговорим. На неотдавнашното заседание на външните министри на страните от ЕС по време на дискусиите за Украйна бе взето решение споразумението за асоцииране да не бъде крайната цел на сътрудничеството на Украйна и ЕС”, каза Фюле.
Външният министър на Франция Лоран Фабиус е заявил, че санкциите на ЕС срещу Русия могат да влязат в сила още през тази седмица. Министърът е пояснил, че става въпрос за „замразяване на авоари и отмяна на визи на руски и украински граждани”. Фабиус е допълнил, че мерките могат да бъдат отложени ако „Москва покаже стремеж към нормализиране на обстановката в Украйна.”
 
 
 
ИА ФОКУС
Прочетена 1972 пъти