Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет09292022

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ В Турция мъж засади 30 милиона дръвчета, създавайки гора върху някога безплодна земя
Неделя, 27 Февруари 2022 11:29

В Турция мъж засади 30 милиона дръвчета, създавайки гора върху някога безплодна земя Избрана

Оценете
(1 глас)

Снимка: Tohumtoprak

Хикмет Кая доказва, че няма невъзможни неща. Всичко е постижимо, стига да вярваш достатъчно силно и да работиш достатъчно усърдно.

Пенсионираният управител на горското стопанство позира гордо пред безплодната земя, която той и екипът му са превърнали в буйна гора. Той започва кариерата си в град Синоп през 1978 г. Пенсионира се 19 години по-късно, но наследството му продължава да расте – буквално.

Работейки заедно с екипа си и местните жители, той засажда 30 милиона фиданки по време на мандата си. Дълго след пенсионирането му тези дървета продължават да растат; и днес тази безплодна стъпаловидна земя е претърпяла невероятна трансформация. 
 

През 19-те години на залесяване Кая никога не спира да работи. И 43 години след като започва този амбициозен проект за залесяване, той се завръща на мястото със снимка на някога безплодната земя, подчертавайки каква огромна разлика има в пейзажа.

Излишно е да казваме, че той признава, че е много доволен и удовлетворен от резултатите.

Това е прекрасен пример за останалата част от страната. Според Global Forest Watch, Турция е отбелязала спад в дървесната покривка от 2000 г. насам. Обезлесяването е основната причина за голяма част от това намаление, така че приносът за неговото обръщане е от решаващо значение.

 

Снимка: Tohumtoprak

Борбата с обезлесяването често се свежда до промени в правителствената политика, което прави важно хората да знаят за кого гласуват и да се уверят, че техните опасения за околната среда са чути. Все пак това не пречи на хората да вземат нещата в свои ръце и да предприемат действия. В Индия, Гана, Китай, хората се заемат с каузата и засаждат дървета, за да направят промяната възможна. 
 

Източник: MyModernMet

 
Прочетена 397 пъти