Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет09292023

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Виктор Янукович се опита да избяга от Украйна, Тимошенко отлави митинг в Киев, светът приветства решенията на Върховната Рада
Неделя, 23 Февруари 2014 12:06

Виктор Янукович се опита да избяга от Украйна, Тимошенко отлави митинг в Киев, светът приветства решенията на Върховната Рада Избрана

Оценете
(0 гласа)
Украинският президент Виктор Янукович отказва да признае решението на Върховната Рада за отстраняването му от длъжност
„Президент не признава това решение на Върховната Рада и го смята за незаконно. През следобед ден той се намира на работно посещение в Харков, това беше изтълкувано като самоотстранение”, заяви ”,заяви съветника на държавния глава Анна Герман. 
По нейните думи Янукович остава действащ президент и ще продължи да изпълнява своите задължения. 
Междувременно полският министър на външните работи Радослав Сикорски заяви, че преврат в Киев няма.. Правителствените сгради не са изоставени”, заяви Сикорски, като добави, че украинският президент Виктор Янукович разполага с 24 часа за да подпише закона за конституционалните реформи, обект на споразумението между украинските правителство и опозиция в петък.
Същевременно председателят на Европейската комисия, Жозе Мануел Барозу приветства освобождаването на знаковата фигура на прозападната опозицията в Украйна, Юлия Тимошенко.
„Приветствам освобождаването на Тимошенко. Независимата съдебна система е същностно важна за демократична Украйна”, заяви Барозу.
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че освобождаването на Юлия Тимошенко е исторически момент за Украйна и Европа, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.
„От името на Европейския парламент аз горещо приветствам новините за освобождаването на Юлия Тимошенко от затвора. Това е исторически момент за Украйна и Европа. В мислите си аз съм с Юлия, с нейното семейство и привърженици”, заяви Щулц.
Той благодари на специалните посланици на ЕП Пит Кокс и Александър Квашниевски за тяхната преданост в делото по подготовка на почвата за освобождаването на Тимошенко.
„Ситуацията в Украйна е сложна. Приветстваме обявяването на президентски избори на 25 май, то е важно. Украйна се променя. Изразявам своето уважение към мирните протестиращи и призовавам всички към спокойствие”, добави председателят на Европейския парламент
Естонският външен министър Урмас Пает е на мнение, че украинската Върховна Рада отново е дееспособна и е приела редица важни решения, сред които и закона за възстановяване на Конституцията от 2004 година.
„Приветстваме целостта и демократичността на Украйна. Украинският народ чрез увереността в себе си създаде нова възможност да се построи една нова държава, в която се уважават демокрацията и правата на човека”, заяви Пает.
Белият дом подкрепя смяната на властта в Киев и освобождаването на Юлия Тимошенко.
В съобщението се казва още, че Вашингтон е за прекратяване на насилието в страната, промените в Конституцията, създаване на коалиционно правителство и провеждане на предсрочни парламентарни избори.
„Направените промени доближиха страната до тази цел”, се казва в съобщението.
Вашингтон подчерта, че непреходен принцип на всички промени трябва да стане даването на право на украинския народ сам да избира своето бъдеще.
Бившият премиер на Украйна Николай Азаров е напуснал територията на страната в посока Русия.
„Той отпътува за Русия”, заяви източникът, като не посочи кога точно през деня е станало това.
Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Катрин Аштън очаква всички страни в спора в Украйна да се държат отговорно за защитата на единството, суверенитета и независимостта на териториалната цялост на страната”, 
В Европа следят за „бързо изменящата се ситуация в Украйна” и „напълно подкрепят всеобхватния политически процес” Напомня се също, че „Европейският съюз е готов да оказва помощ при намаляването на напрежението в страната.” Съюзът призовава страните в конфликта да встъпят в „конструктивен” диалог. Аштън приветства и освобождаването от затвора на Юлия Тимошенко.
Същевременно тя веднага след пристигането си в Киев към улица „Грушневски, за да почете паметта на загиналите при безредиците в Украйна.
„Сега още с първите крачки, които правя искам да отида на улица „Грушневски”, където се простиха с живота си първите ни герои”, заяви Тимошенко пред журналистите веднага след пристигането си в Киев.
„Аз ще бъда гарант за това да бъдат изпълнени всичките ви искания”, заяви Тимошенко.
„В никакъв случай не трябва да се допуска разделянето на страната. Не бива да се допуска Украйна да се разпадне на отделни губернии”, подчерта Тимошенко.
„Задължени сме да направим няколко неща. Задължени сме да доведем на Майдана Янукович и цялата сган, която се е събрала около него”, заяви Тимошенко.
Същевременно стана ясно, че бившият премиер на Украйна Николай Азаров е напуснал територията на страната в посока Русия, 
„Той отпътува за Русия”, заяви източникът, като не посочи кога точно през деня е станало това.
Междувременно охраната на отстранения от Върховната Рада украински президент Виктор Янукович се е опитала да подкупи граничните власти на летището в украинския град Донецк, за да пуснат самолета с Янукович на борда без да бъдат оформени документите на полета.
След като граничарите отказали подкупа към самолета са се насочили два бронирани автомобила. Янукович се е качил в единия от тях, след което колите са се насочили в неизвестна посока.
Бившият украински вътрешен министър Виталий Захарченко също се е опитал да напусне територията на Украйна от летишето в град Донецк, но граничните власти на страната не са го пропуснали зад граница, 
„Той пристигна на летището в град Донецк и се опита да напусне страната с чартърен полет”, заяви помощник-председателят на украинската Гранична служба Сергей Астахов.
По този начин, по думите му, службата е изпълнила разпореждането на органите на реда. След неуспешния опит Захарченко е напуснал територията на летището. Той не е бил забелязан на другите ГКПП в страната.
Украинската гранична служба не позволи на отстранените от длъжност главен прокурор на Украйна Виктор Пшонка и министър на доходите и приходите Александър Клименко да напуснат територията на страната.
Пшонка и Клименко се опитаха да напуснат страната с чартърен полет от летището в град Донецк. Граничните власти са се опитали да ги задържат, но охраната им е оказала съпротива. Пшонка и Клименко са напуснали територията на летището в неизвестна посока.
Междувременно стана ясно, че отстраненият от Върховната Рада украински президент Виктор Янукович се е срещал в украинския град Харков с бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко вчера преди да бъде освободена от затвора.
По думите на Митрофанов, който е разговарял с добре информиран източник от украинската „Партия на регионите” Тимошенко и Янукович са се срещнали в събота сутринта.
„По данни на източника срещата се е състояла в събота сутринта”, заяви Митрофанов.
Според него след срещата се е появила информацията, че Виктор Янукович ще подаде оставка. В последствие обаче самият отстранен президент я отрече. Малко след това е направен и разпространеният по средствата за масова информация запис, в който Янукович подчерта, че остава действащ президент на Украйна.
Париж приветства освобождаването от затвора на бившия украински премиер Юлия Тимошенко.
„Ние приветстваме освобождаването на госпожа Тимошенко”, заяви френският външен министър Лоран Фабиус по време на визитата си в Пекин.
След три месеца на антиправителствени протести, изпълнени с насилие, протестиращите вече имат контрол над украинската столица Киев.
Същевременно в украинския град Харков на площада на Свободата неизвестни нападнаха със сопи протестиращи в подкрепа на присъединяването на Украйна към Европейския съюз.
На площада са пристигнали няколко линейки. На хората се оказва медицинска помощ. За сега няма данни за броя на пострадалите и тяпното състояние.
 
ИА ФОКУС
Прочетена 1856 пъти