Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет09292022

Last update

Back Вие сте тук:Начало СВЯТ Загаси светлините, отвори очи за планетата. Часът на Земята 25 март 20:30ч.
Събота, 25 Март 2017 03:06

Загаси светлините, отвори очи за планетата. Часът на Земята 25 март 20:30ч. Избрана

Оценете
(0 гласа)

Медия

Какво е Часът на Земята?
 
Часът на Земята е най-голямата природозащитна инициатива в света.
 
Провежда се винаги в последаната събота на март от 20,30 до 21,30 ч. Тази година Часът на Земята е на 25 март.
 
Мотото на Часа на Земята в България тази година е: Загаси светлините, отвори очи за планетата. 
 
По време на Часът на Земята, милиони хора от целия свят символично изгасяват осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват фасадите си. Така всички отправяме призив за по-устойчиво бъдеще.
 
Това е най-мащабната акции в света и започва през 2007 г. Инициативата израства в глобално общество, убедено в устойчивото бъдеще на планетата. Частът на Земята дава възможност на всеки човек да разбере какво влияние имат малките постъпки върху голямата планета и как може да използва силата си, за да се справи с климатичните промени.
 
Какво е 60+
 
Часът на Земята е много повече от 60 минути на тъмно. Ето и някои от големите емблематични победи, резултат от кампании на Частът на Земята:
 
- От помощта за възстановяване на стотици хектара увредена гора в Грузия до използване на социалните медии, за да  насърчи хората в Австралия да заемат позиция за опазване на горите на Тасмания, част от световното природно наследство, Часът на Земята 2016 обединени хиляди в защита на великолепните горих на планетата. Тъй като повече от 250,000 дървета бяха засадени по света, действията на хората за порден път показват, че заедно можем да засадят семената на по-добро бъдеще за един и за всички.
 
- Гората на Часът на Земята в Уганда - през 2013 WWF Уганда избира 27 км2 ерозирала заради обезлесяване земя и се захваща да я превърне в първата гора на Частът на Земята. Там ще се засадят 500 000 местни дървета. Standard Chartered Bank - Uganda дари 250 000 дървета, а министърът на околната среда е дарил 1000 дървета.
 
- След подписка, подкрепена от 250 000 руски граждани, руската Дума одобрява поправка в закона за защита на околната среда и моретата. Новият закон определя правилата за извличане и транспортиране на въглеводороди и изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтени разливи. Ако се случи разлив, компанията, която държи лиценза за извличане на нефта, сега трябва да се направи пълно възстановяване на околната среда, дори и ако един от техните изпълнители е виновен. Законът също така включва мерки за координиране на действията при разлив и дава възможност на доброволци да помогнат с почистването.
 
- Часът на Земята 2013 в Аржентина води до обявяването на защитена морска зона от 3.4 млн. хектара. Преди приемането на закона само 1% от крайбрежния район на Аржентина е бил защитен. Създаването на тази зона увеличава зоната, ограничаваща икономическата дейност на повече от 4%.
 
- През 2014 година платформата Earth Hour Blue събира средства за хиляди икономични отоплителни печки за най-бедните хора в Мадагаскар. 
 
- В Парагвай, Часът на Земята мобилизира подкрепа за удължаване на мораториума върху дърводобива. Така се спира обезлесяването на критично застрашени Атлантически гори поне до края на 2018 година.
 
- Тайланд и Тайван въвеждат образователни програми за опазване на околната среда в училище. 
 
- В САЩ момичета от скаутското движение инсталират стотици хиляди енергоспестяващи крушки.
 
- През 2014 година в предизвикателството за градовете на Часът на Земята се включиха над 2120 града, с изключителни мерки за справяне с климатичните промени.
 
За поредна година община Карлово подкрепя инициативата “Часът на Земята”. 
   Призоваваме всички граждани, които желаят да се включат в мащабната акция, да изключат осветлението си за 1 час на 25 март (събота) от 20.30 до 21.30 часа.
 
 
 
Прочетена 2202 пъти