Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ 5 медала за учениците ни на Международната олимпиада по физика
Събота, 23 Юли 2022 19:21

5 медала за учениците ни на Международната олимпиада по физика Избрана

Оценете
(2 гласа)

Това е и най-доброто представяне на отбора от първото провеждане на олимпиадата през 1967 г. досега.

 

 

Българските гимназисти спечелиха 5 медала от най-престижния турнир за годината по физика в света. Учениците ни се конкурираха с 368 състезатели от 76 държави и завоюваха златено, сребърно и 3 бронзови отличия от Международната олимпиада по физика.

Успехът идва след двете години онлайн обучение и нулевата 2020 за международната олимпиада (МОФ), българските ученици постигнаха най-доброто представяне на България от самото основаване на МОФ през 1967 г.

52-то издание на олимпиадата се проведе в два кръга онлайн с домакин Швейцария. Домакин на провеждането в България беше Физическият университет на СУ.

Златното отличие завоюва Александър Проданов (12 клас, ППМГ Казанлък). Сребро получи Маргулан Исмолдаев (11 клас, МГ Варна), а бронзовите отличия спечелиха Явор Йорданов (12 клас, НПМГ), Александър Русев (12 клас, ПЕГ Варна) и Виктор Михайлов (11 клас, СМГ). Ръководители на отбора бяха проф. дфн Мирослав Абрашев и доц. д-р Нено Тодоров от Физическия факултет на СУ.

Някак сме приели за даденост, когато български ученици участват в олимпиади по математика или природни науки да се връщат окичени с медали, но зад техните постижения, разбира се, стоят усилията както на самите деца, така и на техните ръководители.

Олимпийският принцип, така както е замислен от Пиер дьо Кубертен, насърчава широкото участие и масовия спорт, които да дадат тласък и на елитния. У нас като че ли както и в спорта, така и в науката, става въпрос за изключително високи индивидуални постижения, които не корелират с масовото ниво.

Оценяваме обаче традиционно високото представяне на България. Досега (от 1967 г.) отборите по физика на България са спечелили общо 132 медала: 15 златни, 43 сребърни, 74 бронзови, както и 61 почетни грамоти.

Чуйте разговора с проф. дфн. Мирослав Абрашев, един от преподавателите, които подготвят българските ученици по физика за международните състезания. Самият той е олимпиец, Хумболтов стипендиант, учен с високи наукометрични показатели. Проф. Абрашев е възпитаник на русенската математическа гимназия, негова учителка е била Руска Драгнева, създателка на първата у нас специализирана школа за подготовка на ученици за националните и международни олимпиади по физика.

Научните интереси на проф. Абрашев са в областта на физиката на кондензираната материя, оптиката и спектроскопията.

Прочетена 603 пъти