Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет05232024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Икономика Бизнесът скочи срещу евентуално поскъпване на тока
Сряда, 18 Юни 2014 23:19

Бизнесът скочи срещу евентуално поскъпване на тока Избрана

Оценете
(1 глас)
Големите български индустриални предприятия заедно с Българската стопанска камара (БСК) предупредиха, че няма да приемат повишаване на цените на електроенергията. Те заплашиха, че ще откажат плащания по новопредлаганите цени, за да не се закриват предприятия, за да се запазят работните места и българската индустрия. Това е записано в отворено писмо на няколко организации на бизнеса до ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), разпространено от Българската стопанска камара (БСК). 
 
В писмото бизнесът възразява остро срещу предложението на енергийния регулатор да увеличи мрежовите цени на електроенергията за новия ценови период.
 
Паралелно с това се повишават началните цени на търговете на свободния пазар, провеждат се в последния момент и се създава изкуствен дефицит. Такива действия ще струват на България загуба на работни места не само в голямата индустрия, но и в средния и малък бизнес, смятат от камарата.
 
„Тази политика в сектор „Енергетика” безспорно води до влошаване на конкурентоспособността на енергоинтензивните индустрии, до загуба на пазари, до намаляване на производството и свиване на икономиката. В противовес на европейската енергийна практика вече една година се осъществява износ на по-евтина електроенергия от тази за вътрешния пазар“, смятат работодателите.
 
Писмото е подписано от БСК, Българската асоциация по металургична индустрия, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и Браншовата камара по 
химическа промишленост.
 
Браншовите организации предупреждават също и за това, че ще търсят други форми на въздействие, вкл. и чрез Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и ЕК, за да защитят българското производство.
Прочетена 2426 пъти