Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон07152024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Икономика Бойко Борисов: Ноември-декември прогнозирам тежка газова криза в България
Събота, 30 Август 2014 12:20

Бойко Борисов: Ноември-декември прогнозирам тежка газова криза в България Избрана

Оценете
(0 гласа)
Трябва да започнат процедури за вземане на допълнителни пари след актуализация на бюджета, защото енергийната ни система е в колапс. Аз многократно алармирам и това още веднъж ще го кажа днес - ноември-декември прогнозирам тежка газова криза в България. Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в предаването „Седмицата” на Дарик радио от Брюксел, където участва на Срещата на върха на лидерите на Европейската народна партия.
Борисов подчерта, че заради военния конфликт в момента Украйна не купува газ и не пълни своите хранилища, а това крие реална опасност от възникване на газова криза за Европа. 
„Днес това ще го кажа и на колегите – ако Украйна не си напълни хранилищата, чисто технологично след това не може да се вдигне налягането и да потече газ по тръбите, колкото имат нужда тези - мисля, че около 12 държави, които сме пряко зависими от руския газ“, обясни той. 
По думите му българската енергийна система е в технически фалит, а за да се избегне тоталния колапс, трябва да се осъществи диверсификацията на източниците. 
„Булгаргаз“ няма пари – 250 милиона, включително да си плати газ, да си напълни „Чирен“. НЕК е с 3 милиарда пасив, сиреч дупка в бюджета си. Ние винаги сме казвали, че „Южен поток“ е изгоден за България, разбира се, спазвайки европейските правила. Те го правят прозрачни и дават възможност и на други доставчици, каквито, аз съм убеден, ще има от акваторията на Черно море, пък и от „Силистар“, „Терес“, „Хан Аспарух“, „Галата“ и от други места, където може добит български газ да се вози по тези тръби“, допълни лидерът на ГЕРБ.
 
ИА ФОКУС
Прочетена 2403 пъти