Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Икономика Гечев: Вносът на нерегламентирана земеделска продукция беше спрян
Четвъртък, 11 Юли 2013 16:21

Гечев: Вносът на нерегламентирана земеделска продукция беше спрян Избрана

Оценете
(0 гласа)

Вносът на нерегламентирана земеделска продукция в България беше спрян, заяви зам. министърът на земеделието и храните Явор Гечев, предаде репортер на БГНЕС.
След първите 2 - 3 дни от началото на проверките на земеделска продукция, хората, които се занимават с нерегламентиран внос, разбраха, че няма как да продължат по този начин. За първи път имаме тотална симбиоза между всички институции, които могат да допринесат за решаването на проблемите на българските производители, подчерта зам.министърът. Тази сутрин работна група от представители на държавните структури, които взеха участие в проверките на земеделска продукция в последните дни се събраха в земеделското министерство, за да обсъдят възможните дългосрочни решения на проблемите на българските зеленчукопроизводители.

Възможни са два варианта. Или ще се работи за засилване на сътрудничеството между всички заинтересовани институции чрез подписване на споразумения за съдействие, за което ще е необходима и законодателна промяна или със законодателна инициатива ще се създаде специализирано звено, обясни зам.министърът на финансите Людмила Петкова.

До две седмици се очаква да се направят всички разчети, свързани с двата варианта и те да бъдат обсъдени с всички заинтересовани страни. Подобно специализирано звено съществува в Румъния от няколко години, като то отговаря за контрола на рисковите стоки и доставки. Една от идеите е ако има такова звено в България, то да отговаря за вътрешнообщностните доставки т. е. за стоките, които излизат от България в посока друга страна-членка на ЕС и за стоките, които влизат в страната ни от ЕС. Директорът на НАП Бойко Атанасов изрази надежда, че след предприемането на конкретни дългосрочни мерки, ще се създаде възможност за прекратяване на ДДС - измамите с вътрешнообщностните доставки.

Директорът на Българската агенция за безопасност на храните Венцислава Тасева обясни, че от началото на проверките досега са открити 11 нарушения. Те са констатирани в борсите в Пловдив и в София, като повечето от тях са свързани с непълно етикетиране и проблеми с документацията на земеделската продукция. 16 тона домати са били иззети от борсата в Пловдив и бракувани поради изтекъл срок на годност. В нашата страна влизат регламентирани стоки с необходимите документи, подчерта тя. Освен проверките на граничните пунктове към момента БАБХ е извършила и общо 487 проверки на борсите и тържищата и 268 проверки в големите хипермаркети. В рамките на проверките е установен и ТИР с дини, който на няколко пъти се е опитвал да влезе в нашата страна от Гърция, първоначално без нужните фактури, а след това с фактури за дърва. /БГНЕС

Прочетена 2495 пъти